Přeskočit na obsah

Vakcinace jako nejúčinnější nástroj prevence vážných infekčních onemocnění

Eurokomisař a současně litevský lékař, Vytenis Andriukaitis na svém veřejném vystoupení dne 14. dubna 2016 v Purkyňově ústavu vyjádřil svou podporu očkovacím programům, které díky kolektivní imunitě chrání celou populaci před smrtelnými a invalidizujícími infekčními chorobami. Jak na tuto problematiku pohlížejí čeští odborníci?

Stanovisko České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně

Vedení ČLS JEP považuje očkování za extrémně důležitý postup. Proto se tradičně hlásí k tzv. Evropskému vakcinačnímu týdnu. Položíme-li si otázku, jak zdravotnictví dokáže měnit zdraví populace – je to farmakoterapie, chirurgické postupy, psychoterapie, edukace o zdravém životním stylu, radioterapie a další postupy.

Všechny tyto postupy jsou však méně účinné než očkování. Vakcinace dokáže nejúčinněji snížit úmrtnost a nemocnost populace. Každý léčebný postup má své nežádoucí účinky, ty jsou však u očkování extremně nízké.

Přesto odpůrci očkování z nepochopitelných důvodů pořádají kampaně proti vakcinaci. Ústavní soud opakovaně potvrdil u povinného očkování zakotvení v české legislativě. Takový legislativní předpis bývá v méně demokratických systémech direktivní.

U nás, podobně jako v jiných vyspělých zemích se snažíme o edukaci populace a nepřímé vynucování proočkovanosti. Tak se daří zatím držet proočkovanost naší populace na dostatečné úrovni.

prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., MBA,
předseda ČSL JEP

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené