Přeskočit na obsah

Očkovat, či neočkovat z pohledu práva ČR

 

 

| Základní očkování je povinné, ale jaká je vymahatelnost dodržení tohoto zákona?

Podle ustanovení § 29 odst. 1 písm. s) zákona o přestupcích se osoba, která se nepodrobí stanovenému pravidelnému nebo mimořádnému očkování, dopustí přestupku, za který lze uložit pokutu do výše 10 000 Kč.

 

| Vyhláškou jsou upraveny podmínky přijetí dítěte do mateřské školy, na tábor, další akce – je to pravda?

Podmínky účasti dětí ve škole v přírodě a na zotavovacích akcích upravuje zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví. Zákon přímo říká, že škola může na školu v přírodě vyslat jen dítě, které je mj. zdravotně způsobilé k účasti na ní a podrobilo se stanoveným pravidelným očkováním nebo má doklad, že je proti nákaze imunní nebo že se nemůže očkování podrobit pro trvalou kontraindikaci. Stejná pravidla platí i pro osobu pořádající zotavovací akci.

 

| Co z právního hlediska hrozí lékaři, který (bez akceptovatelného důvodu) nenaočkuje dítě?

Poskytovatel zdravotních služeb je povinen zajistit a provést pravidelná, zvláštní a mimořádná očkování, očkování při úrazech, poraněních, nehojících se ranách a před některými léčebnými výkony, popřípadě pasivní imunizaci fyzických osob, které má v péči, a to v rozsahu upraveném prováděcím právním předpisem, který upravuje podmínky provedení očkování, tj. kdy, jak a proti čemu očkovat. Pokud tuto povinnost poskytovatel zdravotních služeb poruší, dopustí se správního deliktu, za který lze uložit pokutu do výše 1 000 000 Kč.

 

| Co z právního hlediska hrozí rodičům, kteří odmítnou dát očkovat dítě?

Pole zákona o přestupcích se rodič jakožto zákonný zástupce dítěte, nebo i osoba, které bylo dítě svěřeno do pěstounské péče nebo do výchovy, dopustí přestupku, pokud nezajistí, aby se dítě, u něhož nebyla zjištěna imunita vůči infekci nebo zdravotní stav, který brání podání očkovací látky, podrobilo stanovenému pravidelnému očkování. Za tento přestupek může být uložena pokuta do výše 10 000 Kč.

 

| Povídá se, že jsou dětští praktici, kteří na formulář pro školku nebo tábor potvrdí, že dítě má očkování kompletní, aby mohlo být přijato, i když tomu tak ve skutečnosti není. Jaký je pohled práva na takový postup?

Obecně má lékař povinnost vést zdravotnickou dokumentaci včetně jejích samostatných součástí mj. průkazně a pravdivě. Pokud tuto povinnost poruší, může mu být uložena pokuta až do výše 500 000 Kč.

O spáchání trestného činu jde pouze v situaci, kdy lékař vystaví nepravdivou nebo hrubě zkreslenou lékařskou zprávu, posudek nebo nález nebo zamlčí podstatné skutečnosti o zdravotním stavu dítěte, a tato zpráva nebo posudek mají být použity v řízení před orgánem sociálního zabezpečení nebo před jiným orgánem veřejné moci, v trestním, občanském nebo jiném soudním řízení. Za tento trestný čin může být uložen trest odnětí svobody až na dvě léta nebo trest zákazu činnosti.

Podle přestupkového zákona lze za padělání nebo úmyslné neoprávněné pozměnění lékařské zprávy anebo zneužití lékařské dokumentace uložit pokutu do výše 10 000 Kč. Jinak lékaři hrozí také disciplinární postih ze strany ČLK.

 

 

 

 

Zdroj: Medical Tribune

Doporučené

Fórum: Rezidenti po česku

13. 2. 2024

Postgraduální vzdělávání lékařů v České republice probíhá značně neefektivně. Mladí lékaři tráví mnoho času na stážích, které je nikam neposouvají,…