Přeskočit na obsah

SÚKL: K lékovým úsporám by měli přispět pacienti i lékaři

Ročně se v Česku vyhodí léky za více než dvě miliardy korun. Z toho léky za miliardu vrátí pacienti do lékáren, za 360 milionů korun odhodí do komunálního odpadu či spláchnou do kanalizace. V ordinacích vrátí léky za 170 milionů a doma skladují léky za více než 350 milionů, řekl ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Zdeněk Blahuta při příležitosti semináře nazvaného Léky s rozumem.

Zhruba polovinu tvoří receptové léky a polovinu přípravky, které si lidé koupili k samoléčbě. "Takže, když připustíme, že je to půl napůl, tak by mohli miliardu ušetřit pacienti a miliardu systém," poznamenal ředitel.

Dvoumiliardová částka je bez DPH a obchodní přirážky. Celkem jsou ročně dodány na český trh léky za 55 miliard Kč, což s DPH a obchodní přirážkou přesahuje 70 miliard korun. "Není mou ambicí číslo změnit ze dne na den a prakticky ho eliminovat. Ale každé snížení dvoumiliardové částky bude benefitem pro pacienty, zdravotníky i životní prostředí," uvedl Blahuta.

Nynější přístup českých pacientů je podle něj nad ekonomické možnosti Česka. Nadměrné užívání léků kritizoval na semináři také předseda Purkyňovy lékařské společnosti profesor Štěpán Svačina. Na interních odděleních nemocnic se setkává s pacienty, kteří berou 20 až 30 tablet denně. Léky mají od praktického lékaře a od několika specialistů, není neobvyklé, že řada přípravků obsahuje stejnou účinnou látku, nebo mohou v kombinaci způsobit nepříjemné vedlejší účinky.

Blahuta řekl, že už teď mají pacienti řadu možností, jak zjistit, zda neužívají některé léky zbytečně. Na pacientském portálu www.olecich.cz najdou léčivé přípravky a text příbalového letáku. SÚKL dává informace také na facebook a na webu má informační brožury a letáky.

"Pacienti se také dozvědí o svém léku od lékaře, měli by se ptát raději víckrát, než ani jednou. Měli by se ptát předepisujícího lékaře, ve vydávající lékárně. To vše může přispět k tomu, že nebudou doma hromadit zásoby léků, nebo dají přednost odpovídající velikosti balení," řekl.

Elektronické propojení dat o užívaných lécích v Česku není. Lékař se nemůže podívat, jaké léky pacient užívá. Nefunguje ani koordinační role praktického lékaře, který by evidoval všechny léky, jež pacientovi předepsali specialisté, či je dostal třeba při hospitalizaci.

SÚKL v rámci chystané povinné elektronické preskripce buduje systém aktivního nahlížení do dat pro pacienta i jeho ošetřujícího lékaře či vydávajícího lékárníka. "V první řadě tam budou léky předepsané lékařem, ale dodatečně a poměrně brzo i možnost přidat léčivé přípravky poskytnuté v lůžkové péči. Pacient si bude moci dohledat i přípravky, které si sám koupil pro samoléčbu," shrnul Blahuta.

 

 

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené