Přeskočit na obsah

Národní diabetologický registr zmapuje léčbu diabetu

 První analýzy by pak měly být do roka. 

Registr má sledovat, kde je v tuzemsku nejvíc lidí s diabetem a v jakém věku, jak se léčí a zda léčba zabírá. Jestli trpí komplikacemi a jakými. Zmapuje, kolik peněz stojí léčba v jednotlivých krajích. Data pomohou státu, pojišťovnám a lékařům poskytnout diabetikům co nejlepší péči, řekl prezident Diabetické asociace profesor Milan Kvapil.

"Pokud nám registr vždy po třech měsících srovná data o léčbě a komplikacích v regionech, budeme vědět, kam zacílit odborné semináře či preventivní programy. Získáme i přesná data o plýtvání léky. Už nyní tušíme, že část pacientů užívá některé léky duplicitně," uvedl.

Ocenil, že z dat bude možno potvrdit nové kvalitnější a zejména bezpečnější léčebné postupy, což pomůže rychleji je zavádět do léčby.

Registr bude spravovat Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). "Data z nového registru nám pomohou sledovat dostupnost léčby v regionech a umožní předpovědět, kolik péče a kde bude za pár let třeba. Zdravotnický systém se může na nové pacienty lépe připravit a posílit dostupnost v místech, kde péče chybí," řekl ředitel ÚZIS docent Ladislav Dušek. Nynější statistiky mapují jen celkové počty pacientů.

Ujistil, že ochrana dat je ve spolupráci s Úřadem na ochranu osobních údajů plně zajištěna. Registr bude postaven tak, že neumožní v místě ukládání dat a jejich analýzy přímou identifikaci sledovaných pacientů. Plošný registr má v Evropě pouze Švédsko, kde se ale sledují jen vybrané údaje. Český registr bude plošný a zahrne veškeré informace o léčbě.

Do registru budou dodávat data nemocnice a zdravotní pojišťovny. Dostanou zpětnou vazbu, jak léčba zabírá. Odborné lékařské společnosti budou moci kontrolovat, zda lékaři dodržují doporučené postupy.

„Registr odhalí slabá místa v systému. Neměl by zásadně navýšit administrativní zátěž odborného personálu nemocnic,“ doplnil doc. Dušek.

Podle prof. Kvapila by registr mohl přinést i argumenty pro širší zavedení nové terapie diabetu. Mezi moderní antidiabetika patří gliptiny – léčivé přípravky zvyšující přirozenou cestou produkci inzulinu u diabetiků a glifloziny, při kterých diabetici vylučují přebytečný cukr močí. „Randomizované studie sice ukázaly přínos a bezpečnost této léčby, ale takto by se její efekt ukázal i v široké praxi,“ dodal prof. Kvapil.

Náklady na léčbu diabetu tvoří podle odborníků zhruba deset procent zdravotnického rozpočtu, v němž se ročně pohybuje 300 miliard korun. Výdaje spojené s cukrovkou se odhadují na 38 miliard korun ročně, z nich 22 miliard je na léčbu a 16 miliard na sociální dávky a příspěvky pro diabetiky a sníženou produktivitu práce.

Většina peněz na léčbu jde na zvládání komplikací - 100.600 českých diabetiků má postižený zrak, 97.000 chronicky postižené ledviny a 40.000 trpí syndromem diabetické nohy. Infarkt je u lidí s cukrovkou až pětkrát častější než v běžné populaci.

Počty léčených diabetiků v ČR

rok počet
2005 739.300
2006 748.500
2007 755.000
2008 773.600
2009 783.300
2010 806.200
2011 825.400
2012 841.200

Zdroj: Ústav zdravotnických informací a statistiky

 

 

 

 

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…