Přeskočit na obsah

Nové guidelines doporučují testovat virus Zika v moči

Lékaři mohou vyšetřit moč získanou během období kratšího než 2 týdny od nástupu symptomů nemoci testem polymerázové řetězové reakce s reverzní transkripcí v reálném čase (rRT-PCR). Tento test CDC preferuje vzhledem k tomu, že je rychle proveditelný a vysoce specifický.

Pokyny CDC publikované v epidemiologickém týdeníku Morbidity and Mortality Weekly Report doporučují, aby test rRT-PCR byl proveden navíc k vyšetření séra v případě, že vzorky byly odebrány během doby kratší než 1 týden od začátku příznaků nemoci. Pozitivní výsledek u obou zkoušek potvrzuje, že pacient je infikován virem Zika.

Dřívější data ukazují, že virus lze nalézt ve vyšších koncentracích nebo po delší dobu v moči než v séru. U vzorku celkem 55 pacientů s podezřením na infekci Zika (získanou při cestování), kteří poskytli ​​vzorky moči a séra do 5 dnů od nástupu příznaků, bylo totiž 95 % vzorků moči pozitivních na přítomnost RNA viru Zika ve srovnání s 56 % vzorků séra. Po 5 dnech již v séru nebyly nalezeny žádné detekovatelné koncentrace RNA, zatímco vzorky moči byly pozitivní až do 20. dne (nejméně po dobu 2 týdnů).

RNA viru Zika může být detekována i ve slinách.

V Česku je jediným pracovištěm, které provádí potvrzovací test Ostravská Národní referenční laboratoř. Její potvrzovací test na přítomnost protilátek sice není stoprocentní, proti komerčním testům je ale výrazně spolehlivější a v tuto chvíli je nejpřesnějším existujícím testem na prokázání protilátek.

Test vyvinuli ostravští vědci a provádí se ze vzorků krve.

Potvrzovací test na ziku se v Česku dělá v Ostravě

 

 

 

Zdroj: Morbidity and Mortality Weekly Report

Sdílejte článek

Doporučené