Přeskočit na obsah

Turistika za léčbou kmenovými buňkami

Autoři práce, kterou uveřejnil The New England Journal of Medicine, připomínají, že léčba kmenovými buňkami může vést ke vzniku nádorů a v žádném případě není všespásná, jak se mnozí domnívají.

 

Řada komerčních klinik nabízí v laickém tisku po celém světě terapii kmenovými buňkami, aniž by tato léčba byla jakkoli regulována. Daniel Cagney, Vamsidhar Chavakula, Indira Guleria, Ayal Aizer, Keith L. Ligon a John H. Chi, tým lékařů z Brigham and Women’s Hospital v americkém Bostonu, se proto rozhodli v odborném časopise The New England Journal of Medicine upozornit na závažné komplikace, jež mohou u této léčby nastat.

Jde o případ 66letého muže, kterému byly intratekálně aplikovány kmenové buňky v rámci léčby reziduálních deficitů po ischemické cévní mozkové příhodě na komerčních klinikách v Číně, Argentině a v Mexiku. Nebyly mu podávány imunosupresivní léky.

Infuze obsahovaly mezenchymální, embryonální a fetální nervové kmenové buňky. Po nich se následně rozvinuly progresivní bolesti dolní části zad, paraplegie, inkontinence moči. Vyšetřením magnetickou rezonancí byla odhalena léze torakální míchy a tekálního vaku.

Neuropatologická analýza biopsie odebrané z léze prokázala primitivní neoplazii s gliální diferenciací a silnou proliferační aktivitou. Na základě histopatologického zkoumání se zdá, že tato proliferativní léze vychází z intratekálně aplikovaných exogenních kmenových buněk. Léze měla některé funkce, které se překrývaly s maligními gliomy (jaderné atypie, vysoký index proliferace, gliální diferenciace a cévní proliferace), ale nevykazovala jiné vlastnosti typické pro karcinom (s karcinomem spojené genetické aberace). Ačkoli tedy léze mohla být považována za novotvar, vědci ji neuměli zařadit do žádné z kategorií dříve popsaných nádorů. Radiační léčba vedla ke snížení bolesti zad, zlepšení pohyblivosti pravé nohy a redukci objemu léze na MRI.

Embryonální a další kmenové buňky mají kancerogenní potenciál. Animální studie prokázaly, že injikované embryonální kmenové buňky tvoří v myších teratomy a nervové kmenové buňky se mohou transformovat do zhoubných gliomů. Kromě toho, rychle se dělící populace buněk v kultuře mohou získat mutace, které predisponují k maligní transformaci.

Tato kasuistika, stejně jako jiné další případy, kdy došlo u pacientů ke vzniku nádorů v rámci turistiky za léčbou kmenovými buňkami, ilustruje mimořádně závažné komplikace spojené s aplikací proliferujících se kmenových buněk.

Existují již klinické studie, kdy se investigátoři pokoušeli snížit karcinogenní riziko kmenových buněk prostřednictvím kontrolovaných infuzí pluripotentních kmenových buněk nebo před jejich aplikací provedli diferenciaci kmenových buněk in vitro v postmitotický fenotyp.

Neregulovaný komerční průmysl kmenových buněk nenese jen riziko poškození pacienta, ale také podrývá výzkum terapie kmenovými buňkami v klinických studiích. Tento případ rovněž podporuje argumenty pro kontrolu těchto komerčních klinik a zvýšení edukace pacientů, pokud jde o rizika takové turistiky za léčbou kmenovými buňkami.

Zdroj:

Sdílejte článek

Doporučené

Den vzácných onemocnění 2024

28. 3. 2024

Jde o několik pacientů s konkrétní diagnózou. Avšak je již známo přes 10 000 klinických jednotek a jedná se o miliony pacientů. Česko patří k zemím s…