Přeskočit na obsah

Objeveny další geny migrény. Ovlivňují arteriální i viscerální svalovinu

 

„Metaanalýza genetických dat 375 000 jednotlivců také naznačila, že migréna s aurou a migréna bez aury mohou mít částečně sdílený základní genetický profil,“ uvedl Padraig Gormley z Massachusetts General Hospital (MGH) a Harvard Medical School v Bostonu.

„Identifikovali jsme 44 jednonukleotidových polymorfismů (SNP) signifikantně spojených s rizikem migrény (P < 5 × 10-8), které byly zmapovány ve 38 distinktních místech v genomu“, napsali autoři v on-line verzi Nature Genetics. Tyto nálezy podporují současné teorie patofyziologie migrény a nabízejí nový pohled na tuto nemoc, míní vědci. Dodávají, že je však pravděpodobné, že se na nemoci také podílejí neurogenní mechanismy. V současnosti probíhá diskuse o tom, zda migréna je onemocněním cévní dysfunkce nebo dysfunkce neuronů s cévními změnami.

„Vaskulární charakter nemoci je v souladu se známými komorbiditami, což svědčí pro sdílené polygenní riziko u migrény, iktu a kardiovaskulárních chorob,“ poznamenali autoři.

Vzhledem k tomu, že nauzea, vomitus, diarrhea často migrénu provázejí, investigátoři zkoumali 60 typů hladké svalové tkáně. Zjistili, že geny migrény jsou exprimovány v mnoha různých typech cévní a viscerální hladké svaloviny, avšak nikoli v těch, které jsou specifické pro gastrointestinální trakt.

„Tato studie potvrzuje dlouhodobá podezření mnoha odborníků,“ poznamenala Kathleen Digreová z John A. Moran Eye Center při University of Utah v Salt Lake City. „Tato studie ukazuje, že není jen jeden gen migrény ale, že jde o etiologicky heterogenní onemocnění,“ řekla Digreová. Podle ní migrénou trpí každý sedmý člověk.

Očekává, že analýza těchto genetických vazeb bude příslibem pro budoucí objevy vedoucí k lepšímu pochopení nemoci a k efektivní léčbě.

Zdroj: MedPage Today

Sdílejte článek

Doporučené