Přeskočit na obsah

DSA neuspěla s námitkami k tendru na leteckou záchrannou službu

DSA nyní provozuje čtyři stanoviště letecké záchranné služby, podle doporučení výběrové komise měla mít nově dvě.

Poté, co firma obdrží závěry ministerstva, bude mít deset dní na to, aby se případně obrátila na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ten by potom měl rozhodnout do 45 dní.

Výběrové řízení s předpokládanou hodnotou 1,2 miliardy korun bez DPH by mělo zajistit provozovatele šesti základen letecké záchranné služby v letech 2017 až 2020. Zbylé čtyři bude od příštího roku provozovat stát. Jediným kritériem výběru byla cena.

Podle doporučení výběrové komise by firmu DSA měly doplnit slovenská Air Transport Europe (ATE) a rakouská Helikopter Air Transport. Poprvé by tak tuto službu zajišťovaly v Česku i firmy ze zahraničí. DSA chtěla provozovat i ostatní stanoviště, o něž se soutěžilo, proto zpochybnila vítězství slovenské a rakouské firmy. Zahraniční firmy se práva na odvolání podle ministerstva zdravotnictví vzdaly.

Nyní provozují osm z deseti základen letecké záchranné služby v Česku (Ostrava, Olomouc, Brno, Jihlava, Liberec, České Budějovice, Hradec Králové a Ústí nad Labem) firmy Alfa-Helicopter a DSA, kterým koncem roku vyprší smlouva. Základny v Praze a Plzni mají policie a armáda, nově by měly převzít i základny v Českých Budějovicích a Brně. Alfa-Helicopter už dříve oznámila, že ukončí činnost.

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené