Přeskočit na obsah

Spojitost mezi kofeinem v těhotenství a IQ potomka

Důkazy z animálních studií naznačují, že kofein u matek během těhotenství má škodlivé účinky na následný vývoj mozku u potomka. Nicméně údaje o lidech v této oblasti jsou omezené. Cílem této studie bylo tedy posoudit, zda kofein u žen během těhotenství je spojen se zhoršeným kognitivním vývojem u potomka ve věku pět a půl roku.

Bylo provedeno modelování na základě mnoha odchylek s využitím údajů o 1 083 párech matek a dětí z populační porodní kohorty ve Francii sledované od těhotenství do věku dětí pět a půl roku. Měření zahrnula posouzení příjmu kofeinu matkami během těhotenství, IQ dětí ve věku pět a půl roku a individuální a rodinné charakteristiky.

Vystavení kofeinu prenatálně bylo ve vzorku žen časté (91 procent), ve dvanácti procentech se jednalo o příjem kofeinu 200 mg a více/den. Mnohoproměnné modelování ukázalo významný negativní vztah mezi spotřebou kofeinu a IQ dětí ve věku pět a půl roku. Obzvláště u matek konzumujících 200 mg a více kofeinu/den bylo pravděpodobnější, že jejich děti budou mít hraniční nebo nižší IQ v porovnání s dětmi matek, které konzumovaly méně než 100 mg kofeinu/ den (13,5 vs. 7,3 procenta, OR = 2,30; 95% CI 1,13–4,69).

Autoři závěrem konstatují, že našli spojitost mezi kofeinem během těhotenství a zhoršeným kognitivním vývojem u potomka. Výsledek souhlasí s údaji z animálních studií. Je nutné realizovat více epidemiologického a biologicky podloženého výzkumu k rozhodnutí, zda je tato spojitost kauzální. Tento nález poukazuje na to, že konzervativní vodítka, týkající se maximální doporučené spotřeby kofeinu v těhotenství (tj. 200 mg/den), by měla být dodržována.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené