Přeskočit na obsah

Středočeský kraj má obavy z dalšího provozu letecké záchranky

 

Ministerstvo zdravotnictví nemohlo uzavřít smlouvu s vítěznou firmou na provozování letecké záchranné služby v Ústeckém kraji, protože tendr u antimonopolního úřadu napadla konkurenční společnost. Následně rozhodnutí o vítězi výběrového řízení ministerstvo zrušilo a rozhodlo o vytvoření nové komise, která vítěznou firmu vybere. Muselo se proto najít náhradní řešení, jak Ústecký kraj na počátku roku obsloužit. Vedení ministerstva se dohodlo s policií, že minimálně v lednu bude služba zajišťována z Prahy. Nyní létají vrtulníky z Prahy do Ústeckého kraje v nočních hodinách.

"Od Nového roku by v tomto regionu měly zasahovat vrtulníky ze sousedních krajů. To ale znamená, že ty potom nebudou k dispozici ve svých domovských regionech. Reálně je tak ohroženo fungování významné části integrovaného záchranného systému na celém území ČR," obává se Kupka. Houdek poukázal na to, že velká část zásahů letecké záchranné služby z Prahy míří právě na vytížené silnice ve středních Čechách. Jde podle něj celkově o 80 až 90 procent všech vzletů z Prahy. Počet zásahů je v porovnání s okolními regiony vysoký, letos jich bylo již 600.

"Nedovedu si představit, že by po 1. lednu 2017 měla pražská letecká záchranka zasahovat i v severních Čechách. Doletět například k nehodě v Ústí nad Labem bude trvat více než půl hodiny. Započteme-li návrat zpět a nezbytnou manipulaci, bude pak v takovém případě letecká záchranná služba na téměř dvě hodiny zcela vyblokovaná. Každý si asi dovede představit, jaké riziko to představuje," řekl Houdek.

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…