Přeskočit na obsah

MZ odmítlo obavy Středočeského kraje z provozu letecké záchranky

                

Ministerstvo zdravotnictví odmítlo obavy Středočeského kraje z dalšího provozu letecké záchranné služby (LZS). Zástupci hejtmanství varovali před možnými potížemi po Novém roce, kdy se bude z pražské základny létat i do Ústeckého kraje. Poukázali na to, že většina zásahů pražské letecké záchranky se nyní odehrává ve středních Čechách. Kraj na tuto službu přispívá, vrtulník provozuje policie. Zástupci hejtmanství mají obavy, že se kvůli létání na sever Čech Středočechům nedostane včas pomoc.

Mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová sdělila, že letecká záchranná služba bude Středočechům nadále plně k dispozici a pacienti nebudou ohroženi.

"Vyvolávání jakýchkoliv pochybností o zajištění provozu LZS šířením poplašných zpráv považuje ministerstvo zdravotnictví za nešťastné. Letecká záchranná služba bude od 1. ledna 2017 plnohodnotně zajištěna v celé republice," uvedla mluvčí.

Problémy vznikly kvůli soutěži na provozovatele LZS v Ústeckém kraji. Ministerstvo nemohlo uzavřít smlouvu s vítěznou firmou, protože tendr u antimonopolního úřadu napadla konkurenční společnost. Následně rozhodnutí o vítězi ministerstvo zrušilo a rozhodlo o vytvoření nové komise, která vítěznou firmu vybere. Muselo se proto najít náhradní řešení, jak Ústecký kraj na počátku roku obsloužit. Vedení ministerstva se dohodlo s policií, že minimálně v lednu bude služba zajišťována z Prahy. Nyní létají vrtulníky z Prahy do Ústeckého kraje v nočních hodinách.

Náměstek středočeské hejtmanky pro zdravotnictví Martin Kupka (ODS) a ředitel krajské záchranné služby Martin Houdek se obávají ohrožení LZS a vyzvali ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) k okamžitému řešení situace. Houdek poukázal na to, že velká část zásahů LZS z Prahy míří na vytížené silnice ve středních Čechách, jde podle něj celkově o 80 až 90 procent všech vzletů z metropole. Nedovede si představit, že by po Novém roce měla pražská letecká záchranka zasahovat i v severních Čechách. Doletět například k nehodě v Ústí nad Labem bude podle něj trvat více než půl hodiny. Ministerstvo ale jeho obavy rozptyluje. Poukazuje na to, že z Prahy do Ústí nad Labem je to 68 kilometrů vzduchem, což je pro vrtulník relativně malá vzdálenost. "Toto řešení nebude snižovat kvalitu služby a nebudou nijak ohroženi potenciální pacienti," uvedla Čechová.

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…