Přeskočit na obsah

Oddělení sociální péče v ÚVN je nyní Domov Vlčí mák. Pečuje o válečné veterány

Vlčí mák jako symbol válečných veteránů připomíná památku všech, kdo nasazovali ve válečných konfliktech životy za lepší budoucnost, uvedl ředitel ÚVN profesor MUDr. Miroslav Zavoral, PhD. V Česku žije kolem 700 druhoválečných a přes 13.000 novodobých veteránů.

Nepřetržitou následnou péči poskytuje oddělení veteránům a jejich partnerům od roku 2007. „Naši klienti se neobejdou bez pravidelné pomoci a péče. Snažíme se je vést k soběstačnosti, docházejí k nám fyzioterapeuti, za veterány chodí dobrovolníci, aby jim zpříjemnili pobyt. Ročně se uskuteční desítky akcí, jako je grilování, návštěva zoo, byli jsme na parníku a v botanické zahradě. Nejstaršímu klientovi je 97 let, průměrný věk našich klientů přesahuje 92 let,“ uvedla vrchní sestra Domova Vlčí mák Jana Zoufalá.

 

Domov poskytuje ubytování a stravu. Klientům pomáhají pracovníci při osobní hygieně, zprostředkovávají jim kontakt se společenským prostředím. Připravují pro ně sociálně terapeutické činnosti, aktivizační programy pro podporu samostatnosti, udržení či zlepšení stavu. Pomáhají jim také při obstarávání osobních záležitostí. O válečné veterány pečuje nepřetržitě tým, v němž jsou zdravotně-sociální pracovníci, všeobecné sestry, zdravotničtí asistenti, pracovníci v sociálních službách a sanitáři. Ošetřovatelská péče je přizpůsobena individuálním potřebám a zvyklostem, například ranní vstávání a strava.

 

Ubytování je v jednolůžkových, dvoulůžkových, nebo i nadstandardních pokojích s vlastním sociálním zázemím, kde klienti mohou mít své vybavení, jako obrázky, fotografie a drobný nábytek, aby měli pocit blízkého domácího prostředí.

 

Pod Domov Vlčí mák patří dva typy služeb: Domov se zvláštním režimem, nositel certifikátu kvality Vážka od České alzheimerovské společnosti, který poskytuje trvalou pobytovou sociální službu klientům starším 65 let s demencemi. Domov pro seniory poskytuje trvalou pobytovou sociální službu klientům starším 55 let se sníženou soběstačností především z důvodu věku či základního onemocnění, jejichž situace vyžaduje pravidelnou pomoc jiné osoby.

 

Kvalitu péče v ÚVN potvrdilo absolutní vítězství v soutěži Nejlepší nemocnice 2016. „Ústřední vojenská nemocnice - Vojenská fakultní nemocnice Praha je pozitivním příkladem systematické spolupráce managementu a zaměstnanců nemocnic," shrnul Daniel Vavřina, zakladatel HealthCare Institute, o.p.s., jež soutěž pořádá.

Za první místo získala ÚVN lůžko Eleganza 2 od firmy Linet, které využije především k péči o válečné veterány. Lůžko má řadu inovativních funkcí pro komfort pacienta i efektivitu úkonů spojených s ošetřováním. Matrace Precioso představuje špičkové řešení pro prevenci proleženin.

 

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…