Přeskočit na obsah

Hledá se ztracený program MUDr. Brothánka

Pomalu se začínám probírat svým proběhlým životem. Jsou věci, na které jsem hrdý, a jsou věci, kdy opravdu lituji, že jsem je nedokázal dovést k řádným koncům.

Ten první dobrý pocit je u mě svázán s třetím dílem Čihákovy anatomie. Jako medik jsem se učil anatomii z Čiháka a Sinělnikova. Velmi dlouhou dobu existoval jen první a druhý díl Čihákovy anatomie. Když jsem se řízením osudu ocitnul na místě šéfredaktora zdravotnické redakce Grada, napadlo mě, zda by pan profesor Čihák ještě nedopsal onen chybějící díl. S touto otázkou jsem se s ním spojil a domluvili jsme se. Tak mám svůj malinký podíl na tom, že je nejznámější česká anatomie kompletní.

To co se mi nepovedlo a často toho lituji, je expertní počítačový systém MUDr. Brothánka z Brna, ESYD.

Pan doktor Brothánek celý svůj život zapisoval z lékařských knih diagnózy do počítačového expertního programu. Data jsou to nejdůležitější. Vytvořit expertní lékařský program není zase tak složité, ale naplnit ho daty, to je ta obrovská, dlouholetá práce, která jej dělá funkční. Pan doktor Brothánek to dělal. Léta a léta přepisoval diagnostické projevy různých nemocí do počítače. A fungovalo to. Sám jsem viděl, jak je tento systém schopen diagnostikovat vzácné, nebo nejasné projevy nemocí. Má to obrovský význam, když se někdo vrátí z ciziny a má nejasné příznaky, nebo dnes, kdy je Evropa zaplavena uprchlíky, se kterými přicházejí i jejich nemoci, na které nejsme zvyklí a se kterými neumíme pracovat. Já sám bych takový program ve své lékařské praxi používal.

Moje představa byla, že by tento program byl umístěný na internetu a každý lékař by měl k němu přístup. Jenže v době, kdy jsem pracoval s touto myšlenkou, byl internet na začátku, fungovalo jen vytáčené spojení a data se přenášela na 3,5 palcových disketách. Ale to je technikálie, to by se časem všechno dalo do kupy.

Díky nepřízni osudu se moje aktivity k tomuto programu zbrzdily, a když jsem chtěl pokračovat, zjistil jsem, že doktor Brothánek bohužel zemřel. Pokusil jsem se kontaktovat jeho syna, ale ten se zapíral a nebyla s ním možná žádná domluva.

Tak je mi líto celoživotní práce pana doktora Brothánka, která asi vyšla nazmar.

Nicméně, nějaké programy snad dal do oběhu. Proto prosím, jestli někdo má doma diagnostický program ESYD, ať mi dá vědět. Předem děkuji.

Zdroj: www.tribune.cz

Doporučené

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…