Přeskočit na obsah

NKÚ na podnět poslanců zkontroluje Vojenskou zdravotní pojišťovnu

Kolegium NKÚ využilo podnět poslanců při přípravě plánu kontrolní činnosti v následujícím období, uvedla mluvčí NKÚ Olga Málková.

Pojišťovnou, která má asi 700.000 pojištěnců, loni zmítaly spory o její vedení. Přeli se především členové správní rady za ministerstva spravovaná hnutím ANO a za ministerstvo zdravotnictví, které spravuje ČSSD. Situací v pojišťovně se v polovině loňského prosince zabýval sněmovní výbor pro zdravotnictví, kde podle jeho člena Jiřího Štětiny (Úsvit) zazněly obavy, že pojišťovna je ve špatném stavu. Poté se pojišťovnou zabýval kontrolní výbor, který schválil podání podnětu k NKÚ.

Správní rada Vojenské zdravotní pojišťovny loni na podzim odvolala dlouholetého ředitele pojišťovny Karla Šteina, kterého policie stíhá kvůli nehospodárnému nakládání s penězi. Do výběrového řízení na nového ředitele se přihlásilo 12 uchazečů. Jasno o novém řediteli má být do konce února.

Kolegium úřadu při rozhodování o poslaneckém podnětu zohlednilo podle mluvčí mimo jiné finanční významnost VoZP, identifikovaná rizika, jako je třeba správa pohledávek nebo smluvní vztahy s poskytovateli zdravotních služeb, a také skutečnost, že poslední kontrolu v této pojišťovně uskutečnil NKÚ před devíti lety.

Úřad v minulosti zkontroloval například výběr peněz ze zdravotního pojištění v České národní zdravotní pojišťovně, Všeobecné zdravotní pojišťovně a České průmyslové zdravotní pojišťovně.

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené