Přeskočit na obsah

Ludvík uvažuje o nahrazení zpětných bonusů u léků maržemi

 

"Tyhle peníze většinou slouží k dotování těch zdravotních služeb, jejichž úhrada většinou nepokrývá náklady," uvedl ke zpětným bonusům Ludvík. Pokud si firma vyúčtuje za lék například 1000 korun a zdravotní pojišťovna uhradí stejnou částku, nemocnici nezbude nic, ač ještě nese náklady na skladování léku, jeho ošetřování a na kvalifikované lékárníky, podotkl také v odpovědi na dotazy Ludvíka Hovorky (KDU-ČSL).

Hovorka označil praxi zpětných bonusů za cílené podvody. Zkresluje podle něho účetnictví. Hovorka žádal o zrušení tohoto systému. "Neznám obdobné systémy jinde ve světě," řekl.

Ministr zdůraznil, že nemocnice musí vést v účetnictví bonus jako slevu. Jako jeden z důvodů jejich poskytnutí označil včasné platby. "Ne všechny nemocnice dodržují zákon, že platí do 30 dnů. Dokonce bych řekl, že většina z nich to nedělá. Ty, které to dělají, bývají bonifikovány," uvedl. Problematické by podle Ludvíka bylo, pokud by se bonusy týkaly konkrétního léku nebo zdravotnického prostředku.

Praxi, která je podle něho neblahá, zavedl podle Ludvíka bývalý ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath. Mohla by se řešit vrácením marže. "Nemocnice nebudou muset žít ze zpětných bonusů, ale nahradí se marží. Nezdraží to náklady zdravotnictví ani o korunu, ale možná že to zprůhlední," uvedl ministr. Ministerstvo o této změně u léků podle něho vážně uvažuje, provádí propočty.

Pokud by zpětné bonusy zmizely bez náhrady, vydělaly by firmy a náklady nemocnic by podle něho skokově vzrostly o miliardy korun. Vyvstala by otázka, jak je pokrýt, uvedl. Změnit praxi u i zdravotnických prostředků je podle Ludvíka problematické mnohem víc. "Jejich ošetřování a skladování a náklady na technickou údržbu jsou daleko horší," dodal.

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené