Přeskočit na obsah

EUC koupila od Homolky firmu poskytující nadstandardní péči

Prodej akcií firmy je součástí likvidace společnosti Holte, která je dceřinou společností Nemocnice Na Homolce, informovala mluvčí nemocnice Martina Dostálová.

Výběrové řízení na prodej 100 procent akcií společnosti Homolka Premium Care bylo vypsáno loni s odhadovanou cenou 23,7 milionu korun. EUC nabídla nejvyšší cenu.

"Finanční prostředky, které nemocnice po prodeji akcií získá ve formě likvidačního zůstatku, chceme použít převážně na obnovu zdravotní techniky," uvedl ředitel Nemocnice Na Homolce Ivan Oliva. Nemocnice se společností Homolka Premium Care uzavřela v roce 2015 osmiletou smlouvu o spolupráci. Společnost totiž při poskytování nadstandardní péče využívá zázemí a odborníky Nemocnice Na Homolce. Smlouva bude právně závazná i pro nového majitele společnosti. "Z pohledu klientů Homolka Premium Care, a. s., se převodem akcií na třetí osobu nic nezmění," dodal Oliva.

Homolka Premium Care v roce 2015 vykázala zisk 6,05 milionu korun a tržby 27,1 milionu korun. Skupinu EUC vlastní investiční fond Tuffieh Funds, který založil bývalý manažer PPF Jan Blaško. Ten zároveň působí ve vedení společnosti. EUC uvádí, že má asi 1500 zaměstnanců a její obrat činí 2,15 miliardy korun. Skupina přes vlastněné firmy provozuje polikliniky, laboratoře, lékárny a nemocnice ve Frýdlantu a Zlíně.

Homolka v minulosti přes své dceřiné firmy, tedy mimo režim zákona o veřejných zakázkách, kupovala služby a zdravotnický materiál. Týká se to především období, kdy nemocnici vedl nyní trestně stíhaný ředitel Vladimír Dbalý. Nemocnice kvůli prohřeškům musela na pokutách už dříve zaplatit 58 milionů korun a další pokuty za 45 milionů korun jí od finančního úřadu ještě hrozí.

V souvislosti se zmanipulováním veřejných zakázek na účetní, medicínsko-právní či poradenské služby v Homolce navrhla policie v září obžalovat šest lidí. Nemocnici údajně vznikla škoda přes 50 milionů korun. Mezi stíhanými je i bývalý ředitel Dbalý, který už stanul před soudem kvůli údajnému ovlivnění jiných dvou zakázek z roku 2009 - tendru na digitalizaci chorobopisů za 146 milionů korun a nákupu Leksellova gama nože za 140 milionů korun. Do ředitelovy kapsy údajně šlo 28 milionů. Dbalý korupci a manipulaci s tendry odmítá.

ČTK

Jedna z největších zdravotnických sítí v ČR koupila akcie Homolka Premium Care, a. s.

Akciová společnost Homolka Premium Care má ode dneška nového majitele – společnost EUC, a. s., předního českého poskytovatele zdravotních služeb. Ta nabídla ve výběrovém řízení, které vypsala likvidátorka dceřiných společností Nemocnice Na Homolce, nejvyšší cenu a zvítězila. Společnost zaměřenou na poskytování zdravotnické péče na nejvyšší úrovni koupila za 50 500 000 Kč.

 

Prodej akcií Homolka Premium Care, a. s., je součástí likvidace Holte, s. r. o., – v likvidaci, dceřiné společnosti Nemocnice Na Homolce. Na základě znaleckého posudku a ekonomických a právních analýz byla vybrána právně nezávadná, transparentní a ekonomicky nejvýhodnější varianta převodu akcií na třetí osobu, a to formou výběrového řízení.

 

Homolka Premium Care, a. s., je poskytovatelem zdravotních služeb využívající profesionálního zázemí Nemocnice Na Homolce a jejích špičkových lékařských odborníků. Do dnešní doby byla součástí koncernu likvidovaných dceřiných společností – byla navázaná na dceřinou společnost Holte, s. r. o. Pacientům nabízí zejména individuální programy lékařské a preventivní péče.

 

„Finanční prostředky, které nemocnice po prodeji akcií získá ve formě likvidačního zůstatku, chceme použít převážně na obnovu zdravotní techniky. Se společností Homolka Premium Care, a. s., jsme v roce 2015 uzavřeli osmiletou smlouvu, která je právně závazná i pro nového vlastníka, což bylo součástí podmínek prodeje. Tato smlouva nám zaručuje výhodnou spolupráci a stanovuje přesně definované podmínky spolupráce. Z pohledu klientů Homolka Premium Care, a. s., se převodem akcií na třetí osobu nic nezmění,“ říká ředitel Nemocnice Na Homolce Ivan Oliva.

 

Postup Nemocnice Na Homolce je v souladu s pokyny Ministerstva zdravotnictví ČR, které uložilo řediteli Olivovi všechny dceřiné společnosti zlikvidovat. Zvolená varianta převodu na třetí osobu formou prodeje akcií je pro nemocnici nejen legislativně a ekonomicky nejvhodnější, ale vzhledem k zadání ministra zdravotnictví jediná možná. Likvidace všech dceřiných společností Nemocnice Na Homolce byla schválena vládou ČR 7. 7.2016.

tisková zpráva NNH

Zdroj: ČTK,NNH

Sdílejte článek

Doporučené