Přeskočit na obsah

Vyzula (ANO) chce uzákonit studium pro terapeuty čínské medicíny

Úprava by stanovila rozsah studia, který by museli budoucí terapeuti nebo specialisti absolvovat. Sněmovna bude rozhodovat o podobě normy patrně v březnu.

"V současné době působí v Česku velké množství subjektů, které o sobě tvrdí, že provozují tradiční čínskou medicínu, ale není možné jednoznačně ověřit jejich vzdělání a rozsah a kvalitu nabízené péče," zdůvodnil návrh Vyzula. Proto je podle něho nutné vzdělávání v této oblasti jednoznačně regulovat.

Zdravotní sestry by podle vládní novely o nelékařských povoláních nepotřebovaly vysokoškolské vzdělání, stačila by jim střední zdravotnická škola a rok vyšší odborné školy. Změna ve vzdělávání by měla nastat podle návrhu od září. Bude se týkat zájemců o profesi, kteří zahájí studium, i těch, kteří už studují. Model zvaný 4+1 má nahradit dosavadní systém, kdy sestra musí po střední škole projít ještě tříletým bakalářským studiem.

Změna by podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) měla přivést do praxe více zdravotnických pracovníků, hlavně všeobecných sester. V dnešním druhém čtení ji, byť poněkud opatrně, podpořili i Leoš Heger (TOP 09) a Bohuslav Svoboda (ODS). Zpravodajka Jana Pastuchová (ANO) poslance upozornila na to, že je patrně začnou oslovovat různé skupiny, aby s novelou nesouhlasili. Sama navrhla hned několik úprav, které se týkají například zpřísnění podmínek pro nastupující zdravotnické záchranáře a zavedení nového oboru terapeut chronických ran. Pastuchová rovněž chce, aby se porodní asistentky nesměly starat o kojence, neboť způsobilost k tomu mají dětské sestry.

Různé pozměňovací návrhy podali také další poslanci. Například Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) žádá v několika variantách změny i ve vzdělávání farmaceutických asistentů.

Vládní předloha by měla podle důvodové zprávy stabilizovat a zkvalitnit systém kvalifikačního vzdělávání zejména ošetřovatelských profesí všeobecné, dětské a praktické sestry. K jejím cílům patří i snazší návrat zdravotnických pracovníků, kteří byli dlouhodoběji mimo obor, zpět do zdravotnictví. Praktické sestry by mohly pracovat bez odborného dohledu všeobecné sestry a porodní asistentky.

Vládní novela navíc zruší povinnost doplnit si vysokoškolské vzdělání pro ty, kteří desítky let ve zdravotnictví pracují. Od roku 2011 mohly sestry žádat o zmírnění tvrdosti zákona, většina žádostí byla zamítnuta. Zruší se také kreditní systém, který sloužil ke kontrole celoživotního vzdělávání a podle ministerstva zdravotnictví neplnil dostatečně motivační roli ani nebyl dostatečně efektivní.

Projednávaní novely se ve Sněmovně už o několik měsíců protáhlo. Ludvík potom, co v čele ministerstva nahradil Svatopluka Němečka (ČSSD), neměl zcela jasno v tom, jak s předlohou naloží.

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené