Přeskočit na obsah

Co hradí pojišťovna při ošetření zubu?

 

 ODPOVĚĎ:

 

Pojišťovna hradí v souladu se zákonem o veřejném zdravotním pojištění ošetření zubních kanálků včetně zaplnění a definitivní výplně ve standardním provedení. Takové ošetření zubních kanálků zahrnuje mechanickou a medikamentózní přípravu včetně provizorní výplně (je nutno odstranit zbytky měkkých tkání uvnitř zubu, opracovat systém kořenových kanálků a zub dezinfikovat) a dále definitivní endodontické ošetření metodou centrálního čepu s použitím registrovaného materiálu. Lékař dostává od pojišťovny úhradu podle počtu ošetřených kořenových kanálků, nerozhoduje počet návštěv pacienta u lékaře v rámci daného ošetření. Sám pacient v tomto případě lékaři nic neplatí.

 

Metod k zaplnění kořenových kanálků je ale více, takže váš lékař vám může nabídnout i péči nehrazenou z veřejného zdravotního pojištění. Vždy vám však má nabídnout hrazenou péči a dát možnost výběru – měl by vás informovat ohledně jím používané a doporučované metody a měl by vám zodpovědět všechny otázky, včetně ceny. S nadstandardním způsobem ošetření, které si sám platí, musí pacient souhlasit a s jeho cenou musí být předem seznámen.

 

Zaplnění zubních kanálků se v současné době provádí většinou jedním z dále uvedených způsobů.

 

Při již výše zmíněném endodontickém ošetření metodou centrálního čepu je kořenový kanálek zaplněn speciální hmotou (sealerem), která je aplikována pomocí spirálovitého rotačního plniče upnutého do zubní vrtačky. Následně je do kanálku zaveden 1 centrální čep z gutaperči. To je druh gumy podobné kaučuku, kterou lze formovat při teplotách okolo 50 °C, je průhledná, pevná a pružná a má výborné izolační vlastnosti.

 

Nejčastěji se k zaplnění kořenových kanálků používá metoda laterální kondenzace, při níž se do kanálku vloží jeden hlavní čep a ten je postupně utěsňován podélně vkládanými vedlejšími čepy. Při metodě vertikální kondenzace se kořenový kanálek zaplňuje pomocí rozehřáté a následně kondenzované (natlačené) gutaperči s malým množstvím sealeru. Endodontické ošetření metodou laterální nebo vertikální kondenzace není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.             

 

 

Mgr. Oldřich Tichý vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

Zdroj: VZP

Sdílejte článek

Doporučené