Přeskočit na obsah

SÚKL: Za záměnou embryí při umělém oplodnění nebyla chyba systému

"Provedli jsme na místě opakovaně kontrolu. Ta potvrdila to, co jsme uváděli už na začátku - že to nebyla systémová chyba, ale chyba jednotlivce," řekla mluvčí. Dodala, že brněnský případ záměny je první a jediný, s nímž se pracovníci lékového ústavu setkali.

Brněnská klinika Reprofit, kterou vlastní společnost FutureLife, je součástí investičního fondu Hartenberg. Ten spadá pod firmu SynBiol, která dříve patřila vicepremiérovi a šéfovi ANO Andreji Babišovi. Po přijetí zákona o střetu zájmů její akcie vložil do jednoho ze dvou svěřenských fondů.

SÚKL se o případu dozvěděl loni v polovině prosince, nahlásila mu to sama klinika. Kontroloři pak v zařízení sledovali dodržování zákona o lidských tkáních a buňkách. Znovu kontrolu zopakovali v únoru. "Při kontrole jsme nezjistili žádné porušení zákona o lidských tkáních a buňkách," řekla Přinesdomová.

Zástupce společnosti FutureLife Matěj Stejskal už dřív serveru Blesk.cz řekl, že při záměně šlo o lidské selhání pracovníků a že obě ženy byly ze zemí EU. "Podle mých informací kontrola doposud neskončila, proto se k situaci nemůžeme vyjádřit. Bližší informace podáme po skončení šetření," napsal dnes ČTK Stejskal.

Ročně se v Česku narodí přes 5000 dětí s pomocí asistované reprodukce, v české populaci jich je již přes 100.000. Další tisíce dětí počatých na českých klinikách žijí v zahraničí.

Podle kritiků se stal z asistované reprodukce výnosný byznys. Oborem podle některých informací protečou ročně až čtyři miliardy korun. Náklady z veřejného zdravotního pojištění dosahují stovek milionů korun. Podle odborníků přibývá párů, které mají potíže přivést na svět potomka přirozenou cestou. Problémy s plodností mají ženy i muži.

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené