Přeskočit na obsah

Pokřivený systém financování zdravotnictví

Chtěl bych je upozornit na jednu velice důležitou skutečnost, o které se vůbec nemluví, ale přesto je závažným porušením českého právního řádu.

V tisku se neustále objevují zprávy o tom, jak byly kraj, město nebo ministerstvo zdravotnictví nuceny poskytnout finanční injekci své přímo řízené nemocnici nebo poliklinice, protože byla ve ztrátě (např. poliklinika Praha 7 asi 5 milionů korun ročně, nemocnice Kladno desítky milionů, některé brněnské nemocnice… výčet je rozsáhlý). Uvědomují si vůbec ti lidé, že porušují zákon? Že směřují peníze daňových poplatníků do státních zařízení, ve kterých se buď plýtvá, nebo nefungují efektivně, a tím pádem kvalitně?

Mám pocit, že ČSSD by měla urychleně prosadit ve sněmovně zákon ne o „neziskových“ nemocnicích, ale o ztrátových nemocnicích, jinak půjdou všichni brzy do lochu.

Tohle neefektivní zdravotnictví stojí občany tohoto státu mnohem více než proklamovaných dvě stě a něco miliard. Daleko více. Kdyby si dal někdo tu práci a sečetl všechny injekce, které si městská zastupitelstva schválila pro státní a městské nemocnice ze svého rozpočtu v Čechách i na Moravě, to by se občané tohoto státu divili. Ministr pacientů Ludvík jakoby zázrakem najednou nalézá desítky milionů tu na ministerstvu, tu přes dotace (čti peníze vybrané na různých daních), a já se ptám: copak to Němeček neviděl? Hejtman Běhounek peníze pro lékaře na Vysočině nemá a tady v Praze se válejí někde na účtech ministerstva pacientů?

Jak k tomu přijdeme my, „soukromí“ lékaři, vazalové zdravotních přerozděloven a státu? Taky bychom chtěli dotaci z ministerstva pacientů! Udělat ztrátu není problém. Návod z Ostravy je jasný. Koupíme předražený přístroj do ordinace, dvakrát dražší, než se prodává v Emérice, a vděčná firma nám za to postaví v Čeladné barák.

Takže kdyby někoho z ministerstva pacientů nebo pojišťoven napadlo krátit spravedlivé platby ambulantním zařízením, ať si nejdříve udělají pořádek na vlastním písečku ve státních nemocnicích, nebo si dáme tu práci (jakože si ji nakonec dáme), podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže podáme a bude mazec.

Zdroj: MT

Doporučené

Fórum: Rezidenti po česku

13. 2. 2024

Postgraduální vzdělávání lékařů v České republice probíhá značně neefektivně. Mladí lékaři tráví mnoho času na stážích, které je nikam neposouvají,…