Přeskočit na obsah

Jak je to s těmi daněmi?

Zamyslel jsem se na návrhem ČSSD zdanit více zaměstnance s příjmy nad 50 000 Kč „hrubého“ měsíčně, tedy s dopadem hlavně na lékaře [1]. Situace v daních je ale komplikovanější, proto začneme takzvaně od píky.


Současný stav

Ukážeme si tedy na platu lékaře pracujícího „od nevidím do nevidím“ za 60 000 Kč hrubého měsíčně, jak stát sdírá zaměstnance a zaměstnavatele již nyní. Použijeme mzdovou kalkulačku platnou pro rok 2017 (bez jakýchkoli daňových výhod). Již prvním podvodem státu na zaměstnancích a firmách je fakt, že náklady zaměstnavatele jsou 80 400 Kč! Zdravotní daň dělá 8 100 Kč, tj. cca deset procent. Sociální daň je závratných 19 800 Kč měsíčně!

Neskutečné, to jsem si ani nemyslel, že při této výši by byl dnes stanovený důchod cca 12 000 Kč (40 let s průměrnou mzdou 30 000 Kč).

Sociální daň dělá tedy 23,5 procenta. Dále tady máme daň z příjmu. To je ta, o které se teď tolik na sjezdech mluví. 7 920 Kč, tj. cca 10 procent (9 990 Kč mínus sleva na dani 2 070 Kč, které nerozumím, protože do kalkulačky jsem žádný další parametr, proč slevu udělit, nezadával – je to asi nějaké paušální Sobotkovné). Takže nemocnice má náklady na lékaře 80 400 Kč a lékaři přistane na účtu 43 410 Kč. Stát a zdravotní „pojišťovny“ mají z toho dohromady 36 990 Kč (46 procent!) k dalšímu přerozdělování.

Tím ale daňový příběh nekončí. Lékař musí těmito poctivě vydělanými penězi něco zaplatit. Pro zjednodušení výpočtu celkové daňové zátěže zvolíme esenciální a v tomto státě výrazně daněnou komoditu – benzín. A tím se dostáváme k dalším daním. Součástí konečné ceny benzínu za 1 000 Kč je 21% DPH (174 Kč, tj. 17,4 procenta – DPH se připočítává k základu) a spotřební daň 12,84 Kč za každý litr! Tedy v tomto případě 466 Kč. Prodejce benzínu tedy utrží 359 Kč, stát inkasuje 641 Kč, lékař získá komoditu v hodnotě 359 Kč, zbytek jsou daně, které tvoří 64 procent. I když lékař třeba jezdí do práce veřejnou dopravou, tvrdě zdaněnou cenu této komodity zaplatí v podobě přenesených nákladů prodejců jiného zboží a služeb.

Navíc tady máme další daně jako daň z vlastnění nemovitosti, daň z nabytí nemovitosti, povinné úrazové pojištění, povinné pojištění motorových vozidel, daň dědická, daň silniční, darovací daň, poplatky za svoz odpadu, rozhlas, televizi.

Ze svých tvrdě vydělaných 43 410 Kč tedy odvede dalších cca 64 procent v podobě různých dalších daní. A výsledek? (43 410 × 0,36) = 15 628 Kč.


DAŇOVÉ ZATÍŽENÍ V TOMTO STÁTĚ JE ASI 81 PROCENT!

Z původních 80 400 Kč lékaři (a každému zaměstnanci tohoto státu) zbude neskutečných 15 628 Kč, aby mohl platit za zboží a služby firmám, které vytvářejí HODNOTY, a které občan potřebuje, aby „měl z čeho žít“ (viz tabulku)!

 

A tady se dostáváme konečně k hodnocení návrhu ČSSD na úpravu daně z příjmu. Kalkulačka ČSSD [2] vyslovila ortel „pohoršíte si o 2 412 Kč“. Jednoduchým výpočtem zjistíme, že to dělá tři procenta z celkového zdanění, co již nyní zaměstnanec odvádí státu. Soudruzi chtějí tedy vyhrát volby tím, že slibují tři procenta někomu vzít a někomu přidat? To si snad dělají kozy.


Jedná se o předvolební populismus ČSSD

Sobotka, ačkoli by se to z jeho prohlášení mohlo zdát, není žádný lidumil. Ze strany ČSSD se jedná o chladný kalkul. Soudruzi z ČSSD si vypočetli, že příjem do 50 000 Kč měsíčně má významná voličská skupina, a opět trapně hrají na jednu z typických lidských vlastností, a to je závist. Je to problém, protože v tomhle státě je většina populace nedokáže prokouknout a opět jsou schopni jim skočit na lep, jako to bylo s rušením poplatků u lékaře.

Mírou zvýšení platů ve zdravotnictví by mělo být adekvátní zvýšení ve srovnání k ostatním profesním skupinám, k průměrné mzdě vyhlašované Českým statistickým úřadem, jako se to snažil navrhnout LOK v akci Děkujeme, odcházíme. Nebo – aby byl poměr stanoven srozumitelně – je potřeba srovnávat takové profese, jako jsou soudci, právníci nebo poslanci. Velice důležité je hledisko profesní odpovědnosti a rizika v případě profesního pochybení. Když soudce zrobí chybu, nic se neděje. Když právník udělá chybu, nic se neděje. Když poslanci odhlasují legislativní sprasek, nic se neděje. Žádná odpovědnost. Když lékař udělá chybu, jde do lochu [3]. Lékaře totiž žádné povinné pojištění profesní odpovědnosti nezachrání, má totiž v případě pochybení i trestní odpovědnost. A tomuto riziku má odpovídat dle mého i finanční ohodnocení lékaře. Právník – 2 000 na hodinu, lékař – 4 000 na hodinu. Poslanec – 80 000 plus poslanecké náhrady, lékař – 160 000 plus osobní ohodnocení. Soudce – 100 000 měsíčně, lékař – 200 000 měsíčně. Samozřejmě, nejde to takhle zjednodušit. Máme tady vztahy zaměstnanec–zaměstnavatel, příjem ordinace– náklady–plat lékaře. Je to určité zjednodušení, ale princip je jasný.

Takže být prezidentem České lékařské komory Kubkem, okomentuji to spíše slovy „Je to blábol a podvod na voličích“ a platy lékařů bych do toho netahal.

Daňová úprava by totiž postihla i ty ostatní profese, se kterými se máme jako lékaři srovnávat, a čistě hypoteticky žádat daňovou výjimku pro lékaře je ptákovina.


Závěr

Stát inkasuje na daních od zaměstnance 81 procent. A žádné hodnoty nevytváří. Jediná služba, kterou stát poskytuje v požadované kvalitě, je ZDRAVOTNICTVÍ. A zdravotnictví se hroutí, protože jediným důvodem, proč to ještě funguje, jsou neskutečně nízké mzdové náklady na personál. Jinak se plýtvá. A neefektivní a předražené je i vše ostatní, počínaje policií, samosprávou, soudy, infrastrukturou atd.


Reference

1. Sociální demokracie chce výrazně snížit daně lidem s průměrnými příjmy i malým firmám. 21. února 2017 [https://www.cssd.cz/media/tiskove‑zpravy/socialni‑demokracie‑chce‑vyrazne‑snizit‑dane‑lidem‑s‑prumernymi‑prijmy‑i‑malym‑firmam]

2. Mzdová kalkulačka 2017 s alternativní kalkulačkou ČSSD [http://www.finance.cz/dane‑a‑mzda/kalkulacky‑a‑aplikace/ mzdovy‑kalkulator]

3. Nymburští lékaři u soudu uznali pochybení a falšování dokumentace [http://www.denik.cz/z_domova/ nymbursti‑lekari‑u‑soudu‑uznali‑pochybeni‑a‑falsovani‑dokumentace‑20170131.html]

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené