Přeskočit na obsah

Ukládat regulační pokuty u indukovaných výkonů je zcela nelogické

Slabší povahy skutečně podlehnou a léčí méně, než by bylo objektivně třeba. Mohl bych o tomto zvláštním fenoménu našeho zdravotnictví psát velmi dlouhý článek, nakonec jsem se k němu vyjadřoval již mnohokrát a samozřejmě zcela marně. (Psi štěkají, tedy já, karavana jede dál, tedy zdravotní pojišťovny.)  Dnes bych vypíchnul jeden zcela absurdní bod a zmínil bych jedno konkrétní jméno.

Určití lékaři mají jisté nástroje, jak ovlivnit náklady na léčbu. Mohou léčit levně a tedy víceméně nekvalitně, mohou neléčit, mohou používat nekvalitní materiály, mohou odkládat vyšetření pacientů na velmi dlouhou dobu. Je to sice otázka jejich svědomí, ale mají jisté možnosti přizpůsobit se nátlaku ze strany zdravotních pojišťoven o omezení léčby jejich klientů. Takové postupy se nakonec v praxi i používají.  Ale zcela mi zůstává stát rozum při uplatnění regulačních pokut u indukované péče. Když například já, jako praktický lékař pověřím domácí péči aplikací nějakých léčebných procedur u mých klientů, jak asi může domácí péče regulovat své náklady? Dostane příkaz a ten vykoná. To samé je stejné u radiodiagnostiky. Jak asi může primář RTG pracoviště ovlivnit, kolik udělá nativních snímků plic? To jako má sdělit žádajícímu lékaři, že už mu žádný snímek neudělá, že má na tento rok už nafoceno? Stejné je to biochemických laboratoří. Biochemické laboratoře si přeci samy neindikují, kolik udělají vyšetření. Plní něčí zadání. A přesto dostanou pokuty za to, že příliš vyšetřují.  

Regulační pokuty u segmentů zdravotnické péče, které vykonávají indukované výkony, jsou zcela nelogické. Nicméně našim politikům zřejmě velmi vyhovují, protože se nikdo, a to je sněmovna lékaři přímo přecpaná, nesnaží ani náznakem, aby se to změnilo.

Docela mě zaráží, že předsedou dozorčí rady VZP je MUDr. Rudolf Stupka, rentgenolog. Je tam proto, aby se podílel na tomto poškozování svých kolegů?  Nebo jako předseda dozorčí rady proti němu bojuje?

P.S. Jen tak na okraj a pro zajímavost. MUDr. Rudolf Stupka je jediný lékař, který byl zvolen za lékaři napěchovanou sněmovnu parlamentu ČR do dozorčí rady VZP. To je jistě zajímavé zjištění.

Zdroj: MT

Doporučené

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…