Přeskočit na obsah

Ceramidy jako nadějný prediktor kardiovaskulárního rizika

Skórovací systém založený na koncentraci čtyř různých ceramidů v plazmě má vysokou prediktivní hodnotu pro určení rizika závažných kardiovaskulárních příhod. Vyplývá to ze studie zveřejněné na letošním zasedání American College of Cardiology ve Washingtonu. Bylo do ní zařazeno 499 pacientů, u nichž byla indikována koronární angiografie. Nemocní byli poté přibližně osm let sledováni z hlediska výskytu infarktu myokardu, cévní mozkové příhody, nutnosti revaskularizace či mortality. „Vysoké ceramidové skóre předpovídalo závažné příhody bez ohledu na přítomnost ischemické choroby srdeční a koncentraci LDL cholesterolu,“ uvedl jeden z autorů studie Jeffrey W. Meeusen z Mayo Clinic v americkém Rochesteru a dodal: „I když má pacient věnčité tepny dobře průchodné, je při vysokém ceramidovém skóre jeho riziko infarktu myokardu nebo iktu srovnatelné s nemocným, u něhož je již potvrzena ischemická choroba srdeční.“

U pacientů s LDL cholesterolem pod 2,6 mmol/l hodnoty ceramidů v plazmě správně predikovaly o mnoho vyšší incidenci závažných příhod, než by se dalo předpokládat na základě jiných skórovacích systémů. Pokud ceramidové skóre vykazovalo hodnotu alespoň 10 (na 12bodové škále), dosáhl u těchto nemocných výskyt nežádoucích událostí 16,7 procenta. U pacientů s LDL cholesterolem nad 2,6 mmol/l a ceramidovým skóre 10 a více se závažné kardiovaskulární příhody vyskytly „jen“ u 6,6 procenta.

„Správné vyhodnocení koncentrace ceramidů může odlišit ty pacienty, kteří sice nejsou bezprostředně ohroženi, ale je u nich namístě proaktivní přístup k prevenci, například terapie statiny,“ řekl J. W. Meeusen.

Ceramidy jsou lipidy nacházející se v cytoplazmě a buněčné membráně, jde o sloučeniny sfingosinu s mastnou kyselinou. Představují základní stavební součást sfingolipidů.

Zdroj:

Sdílejte článek

Doporučené