Přeskočit na obsah

VFN má jako nosný program onkologii, posiluje zejména radioterapii

Onkologie se stala spolu s kardiologií nosným programem Všeobecné fakultní nemocnice. Už tři roky má ředitele kardiocentra v pozici náměstka pro kardiologii a od 1. března také ředitele onkocentra v pozici náměstka pro onkologii. Do dvou let má přibýt k dosavadnímu špičkovému zářiči další přístroj, radioterapie se tím výrazně posílí. Nyní začíná mapování toků pacientů, aby se VFN soustředila na péči, kterou ostatní centra neposkytují nebo poskytují jen výjimečně. V rozhovoru pro MT se k projektu vyjádřil nový ředitel onkocentra, radiační onkolog doc. MUDr. David Feltl, Ph.D., MBA, který po tři roky, kdy byl Svatopluk Němeček (ČSSD) ministrem zdravotnictví, stál v čele Fakultní nemocnice Ostrava.

 

  • Ve VFN vzniklo onkologické centrum, co to znamená?

 

Odchází snad nemocnice z dosavadního KOC, jež tvoří společně s Nemocnicí Na Bulovce a Thomayerovou nemocnicí? Vedení nemocnice definovalo rozvojové priority v rámci VFN, vedle kardiologie je to onkologie. Já mám z pozice na úrovni náměstka ředitelky jako člen vedení nemocnice za úkol garantovat nosný rozvojový program v onkologii. Pravda je, že je to trochu terminologický guláš, protože existuje 14 komplexních onkologických center a nyní ve VFN vzniklo onkologické centrum. KOC jsou vyjmenována ve Věstníku Ministerstva zdravotnictví ČR, centrum ve VFN není nic proti, není to snaha jít proti fungujícímu systému, nicméně je to snaha onkologickou péči ve VFN posunout někam dál.

 

  • Kam konkrétně by tento posun měl směřovat?

 

Všechno se dá vždy dělat lépe. Onkologie má dva klíčové směry, prvním je vlastní onkologická péče v rámci onkologické kliniky, druhým mezioborová péče, což se týká minimálně poloviny nemocnice. V rámci mezioborové péče jde o to, abychom se podívali na toky pacientů, pokusili se zavést některé nové postupy a protokoly, definovali rozvojové programy v onkologii, které by stálo za to dál rozpracovat.

 

  • Co to znamená definovat toky pacientů a k čemu to bude dobré?

 

VFN má velmi dobré renomé a proudí sem z různých pracovišť více či méně koordinovaně spousty pacientů, o které se VFN kapacitně nemůže postarat. Poptávka je větší než kapacita a nabídka tohoto pracoviště. Takže jde o to definovat priority, v čem tato superspecializovaná nemocnice může být unikátní a v čem může nabídnout něco, co jiné nemocnice třeba ne. S čím by sem pacienti tedy neměli být posíláni a naopak s čím přednostně ano. Onkologická klinika velmi dobře spolupracuje s terénními onkology, takže se rozhodně nezačíná od nuly.

 

  • Máte termín, dokdy to všechno bude hotové?

 

Jsem v práci od 1. března, jsme tedy zatím na začátku. Těžko si mohu dát sto dní, že pak bude vše vyřešeno. Pro každou diagnózu je to jinak, někde jsou věci víceméně v pořádku, jinde je práce až nad hlavu. V onkologii pořád více než polovinu pacientů nevyléčíme, tím pádem je zásadním tématem také paliativní péče. Není posláním fakultní nemocnice ji poskytovat, to může onkolog v místě bydliště a paliativní zařízení, ať už jde o domácí hospice, LDN, kamenné hospice, agentury. Znamená to navázat užší spolupráci s těmito zařízeními. Klíčové je posílení radioterapie, léčby zářením. Tato léčba byla ve VFN vždy popelkou, a to se musí změnit. Ke špičkovému ozařovači má časem přibýt druhý, tím pádem by nemocnice byla schopna nabídnout pacientům veškerou onkologickou péči v top kvalitě, nejen operaci a systémovou léčbu, ale i léčbu zářením, která tu chyběla.

 

  • Neuvažujete tedy časem o vyčlenění onkologického centra ve VFN z tzv. trojkocu?

 

V zásadě, pokud pracoviště ve VFN má statut KOC a pokud jsme schopni pacientům nabídnout veškerou dostupnou léčbu hrazenou z pojištění, tak je jedno, jestli je to jedno‑ či trojkoc. Pro pacienty jednoznačně je přínosem, že budou mít veškerou péči na jednom místě. Pokud vezete na kočičích hlavách sanitou pacienta s kostní metastázou, není to optimální…

 

  • Máte výhled, kdy posílíte kapacity, kdy by VFN mohla mít další špičkový zářič?

 

Chtěl bych do dvou let nejpozději, znamená to nejen nový přístroj, ale také vybudování prostor pro něj. Léčba zářením je vysoce zisková, návratnost investice tak bude rychlá. Zdravotní pojišťovny jsou léčbě zářením nakloněny, vědí, že je to léčba levná a účinná. Je to evidentní tváří v tvář explozi drahých léků, jejichž financování přestává být udržitelné.

 

  • Jak máte velkou spádovou oblast?

 

Spolupracujete s terénními onkology, aby věděli, jaké pacienty mají do VFN posílat? Spádové oblasti de iure neexistují, tvoří se přirozeně. Také záleží na typu nádoru, třeba neuroendokrinní nádory se tady shromažďují téměř z celé ČR. Je tu kvantum pacientů s karcinomem plic, prsu, jsou tu pacienti třeba ze severních Čech. Odmítnout pacienta smíme, jen když nemáme kapacitu. Poptávka je mnohonásobně větší – i proto je nutno se podívat zásadním způsobem na toky pacientů, co je pro nás prioritou a co nemocnice může nabídnout jiného. Pokud je třeba pacientka s karcinomem prsu léčena hormony, není důvod, aby jezdila daleko pro recept. Na druhou stranu, pokud potřebuje nákladnou biologickou léčbu, špičkovou radioterapii nebo specializovaný chirurgický zákrok, tak se jí vyplatí dojet do komplexního centra.

 

  • Takže v rámci VFN koordinujete péči s chirurgy a dalšími specialisty?

 

Určitě, hned v prvním týdnu ve funkci jsem měl schůzky s přednosty relevantních pracovišť a bude následovat mnoho dalších. Je to intenzivní, protože je potřeba si hned na začátku navzájem vyříkat, co bychom jeden od druhého chtěli. Chirurgie, gynekologie, urologie, plicní, kožní, interna, hematologie, to vše s onkologickou péčí souvisí, mají tam onkologické pacienty, a pro ně je výhodnější společný postup. Přednostové klinik se tváří na úzkou spolupráci vesměs vstřícně, je tady vůle dělat věci a posunout to dál.

 

  • Až zmapujete toky pacientů a doplníte vybavení, budete mít dost doktorů specialistů a sester?

 

Kvalitních lékařů není nikdy dost, ale větší problém budou sestry, těch je na trhu chronicky málo. Ohledně lékařů: je tady největší lékařská fakulta v ČR, pokud se u nás bude medikům líbit, o nedostatek lékařů se nebojím.

 

  • Počítáte se spoluprací s protonovým centrem?

 

Protonové záření pro nás také bude využitelné, fundamentální problém s tím nemám. Jsou indikace, kdy může být výhodnější. Tím, že poptávka po ozařování je větší než kapacita, tak to rozhodně není boj o pacienty a přetahování pacientů. Už v prvních dnech ve funkci jsem v protonovém centru byl a krátce jednal, co by se dalo dělat společně. Jsem velmi pragmaticky založený člověk, nehodlám vést ideologické boje, jenom věcnou debatu.


MĚLI BYSTE VĚDĚT...

Kolik stojí onkologické centrum Předpokládané rozpočtové náklady onkologického centra (cca 285 milionů korun vč. DPH) zahrnují dodávku ozařovače a plánovacího CT, nový podzemní objekt včetně veškerého stavebně‑technologického zařízení a vyvolané investice (přípojky, přeložky, lokální rekonstrukce dotčených stávajících objektů apod.). Realizace je podmíněna přidělením dotace ministerstva zdravotnictví. Bez poskytnutí dotace, tedy výhradně z vlastních prostředků VFN, je podle vedení akce nerealizovatelná.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené