Přeskočit na obsah

Tradiční čínská medicína - věda, nebo podvod na pacientech?

V pořadu Reportéři ČT jsem dne 13. 3. t.r. shlédla reportáž o provozování tzv. tradiční čínské medicíny (TČM) ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové a o plánech na výstavbu kliniky TČM na pozemku tohoto zdravotnického zařízení. Doporučuji odborné veřejnosti a všem zájemcům o tuto problematiku seznámit se s touto reportáží (Akupunktura za stání peníze, pozn. red.) Přináší důkazy o tom, že tvrzení o výzkumu TČM je zavádějící.

Pokud by mělo jít skutečně o výzkum akupunktury a čínské bylinné léčby, tak by stačilo nabídnout stejně výhodné podmínky, jaké má hradecké pracoviště TČM (jen na plat každého, zde působícího čínského léčitele přispívá česká strana 80 000 Kč měsíčně, což je samo o sobě "fackou" do tváře každého českého lékaře) naším neurologickým klinikám, fyziologickým a farmakologickým ústavům a pracovištím akademie věd. Ty by se takového výzkumu za použití moderních funkčních zobrazovacích metod činnosti mozku jistě úspěšně zhostily. Ukázalo by se patrně, že při akupunktuře vzniká  ohnisko dominantního podráždění v mozku (v Pavlovově pojetí) a v důsledku toho inhibice oblastí jiných. Určitý stupeň tlumení bolesti tímto mechanizmem je možný právě tak, jako i jinými podněty vyvolávajícími dominantní podráždění (viz např. nevnímání bolesti ve stavu intenzivní emoce  apod.) Západní medicína akupunkturu zkoumala a zkoumá. Bohatá literatura je k dispozici. Specifické působení se prokázat nepodařilo.

Tak jak se TČM provozuje ve Fakultní nemocnici v Hradec Králové i další plány v tomto směru svědčí o projektu politickém a obchodním a o svého druhu podvodu páchaném na našich pacientech.

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…