Přeskočit na obsah

Kompetence k zajištění intraoseálního vstupu do cévního řečiště

Dotaz: Mám dotaz ohledně kompetencí k zajištění intraoseálního vstupu do cévního řečiště. Podle vyhlášky 55/2011 §17 může na indikaci lékaře zajišťovat intraoseální vstup zdravotnický záchranář. Všeobecná sestra se specializovanou způsobilostí sestra pro intenzivní péči nemá v §55 tento výkon ve svých kompetencích uveden. V bodě (2) však stojí: "V rámci přednemocniční neodkladné péče, včetně letecké záchranné služby, poskytuje specifickou ošetřovatelskou péči a neodkladnou diagnosticko-léčebnou péči podle § 17." Může tedy sestra se specializací v intenzivní péči (např. s ARIPem) v případě, že bude členem posádky ZZS zajistit na indikaci lékaře intraoseální přístup do cévního řečiště pacienta? 

Odpovídá Vendula Mezeiová z mezinárodní advokátní kanceláře PwC Legal.

Správně uvádíte, že dle § 55 odst. 2 vyhlášky č. 55/2011 Sb., o činnostech zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků smí sestra pro intenzivní péči poskytovat určité úkony dle § 17 této vyhlášky. Na základě tohoto odkazu se § 17 stává pro sestru pro intenzivní péči speciálním ustanovením vůči § 55, a tedy aplikuje se přednostně. Nutno je ovšem posoudit v jakém rozsahu. Ustanovení § 55 odst. 2 totiž na § 17 u sestry pro intenzivní péči odkazuje jen, má-li poskytovat:

  1. v přednemocniční neodkladné péči (včetně letecké záchranné služby);
  2. specifickou ošetřovatelskou péči nebo neodkladnou diagnosticko-léčebnou péči;

Podmínka přednemocniční neodkladné péče nevyvolává pochyby.

Nutno ovšem posoudit zda zajištění intraoseálního vstupu spadá do definice „specifická ošetřovatelská péče“ či „neodkladná diagnosticko-léčebná péče“.

Na základě gramatického výkladu ustanovení § 17 odst. 2 vyhlášky, kdy „bez odborného dohledu na základě indikace lékaře“ je možno vykonávat „činnosti při poskytování diagnostické a léčebné péče. Přitom zejména může…“ v písm. g) zajišťovat intraoseální vstup, lze dovodit, že zajištění intraoseálního vstupu je příkladem diagnostické a léčebné péče.

Z této intepretace vyplývá, že sestra pro intenzivní péči je bez odborného dohledu na základě indikace lékaře v přednemocniční neodkladné péči, včetně letecké záchranné služby, oprávněna zajišťovat intraoseální vstup.

Zdroj: PwC Legal

Sdílejte článek

Doporučené

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…