Přeskočit na obsah

Jaké jsou podmínky pro otevření vlastní praxe v oboru rehabilitace?

Dotaz: Chystám se otevřít si svouvlastní praxi v oboru rehabilitace. Můžete mi prosím poradit, na které věci se zaměřit a dát si pozor? Byla jsem už na hygieně, ale mám z toho trochu smíšené pocity. Paní se na mě usmívala a řekla mi, že podle toho mého nákresu je vše v pořádku, ale ani se nepodívala na rozměry, povinné vybavení a já mám obavy, že začnu dělat stavební úpravy, vše se překope a poté mi někdo oznámí, že támhle to mělo být o pár cm jinak. Můžete mě odkázat na nějaké stránky, kde bude vše rozepsáno tak, abych měla jistotu toho, že budu ve finále splňovat veškeré podmínky?

Odpovídá Mgr. Petr Glogar - seniorní advokát mezinárodní advokátní kanceláře PwC Legal.

K dalším zákonným podmínkám pro udělení oprávnění k poskytování zdravotnických služeb je k žádosti doložit dle §18 odst.2 zák. č.372/2011 Sb., o zdravotnických službách a podmínkách jejich poskytování i doklad o způsobilosti k samostatnému výkonu zdravotnického povolání, doklad o bezúhonnosti, seznam zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků, kteří budou vykonávat zdravotnické povolání v pracovněprávním nebo obdobném vztahu, a to v rozsahu požadavků na minimální personální zabezpečení zdravotních služeb, prohlášení, že zdravotnické zařízení je pro poskytování zdravotních služeb technicky a věcně vybaveno podle tohoto zákona, rozhodnutí o schválení provozního řádu zdravotnického zařízení vydané orgánem ochrany veřejného zdraví a provozní řád, doklad, z něhož vyplývá oprávnění žadatele užívat prostory k poskytování zdravotních služeb, doklad prokazující povolení k pobytu na území České republiky a prohlášení, že u žadatele netrvá žádná z překážek pro udělení oprávnění uvedených v § 17 písm. a) až c) a písemný souhlas předběžného insolvenčního správce nebo insolvenčního správce.

Neposledně bude také nutné splnit obecné požadavky na technické a věcné vybavení zdravotnických zařízení, zejména dle vyhlášky č.92/2012 Sb., o požadavcích na minimální technické a věcné vybavení zdravotnických zařízení a kontaktních pracovišť domácí péče.

Zdroj: PwC Legal

Sdílejte článek

Doporučené

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…

Fórum: Rezidenti po česku

13. 2. 2024

Postgraduální vzdělávání lékařů v České republice probíhá značně neefektivně. Mladí lékaři tráví mnoho času na stážích, které je nikam neposouvají,…