Přeskočit na obsah

V jaké oblasti zdravotnictví se uplatní absolvent magisterského oboru mikrobiologie?

Dotaz: Studuji magisterský obor mikrobiologie, který není akreditovaný jako zdravotnický. Přesto bych měla zájem pracovat v klinických laboratořích. Zjistila jsem, že v této situaci si potřebuji udělat AKK Odborné zdravotnické laboratorní metody. Tento kurz je možné studovat pouze s hotovým Mgr titulem? Uplatním se s ním v celé šíři klinických laboratoří? Jsou ještě jiné možnosti, jak nabýt kvalifikaci pro práci v této oblasti? 

Odpovídá Mgr. Pavla Povolná, Ph.D., vedoucí Katedry nelékařských povolání IPVZ.

V odpovědi na Váš dotaz ohledně získání odborné způsobilosti pro práci v klinických laboratořích můžeme uvést následující: zmíněnou problematiku upravuje § 26 zákona č. 96/2004 Sb. "o nelékařských povoláních". Odbornou způsobilost k výkonu povolání odborného pracovníka v laboratorních metodách a v přípravě léčivých přípravků lze nabýt:

  • podle písm. a): absolutoriem akreditovaného zdravotnického magisterského studijního oboru pro přípravu odborného pracovníka v laboratorních metodách nebo:
  • podle písm. b): absolutoriem akreditovaného magisterského studijního oboru přírodovědného zaměření a absolutoriem Akreditovaného kvalifikačního kurzu (AKK) Odborné zdravotnické laboratorní metody nebo kvalifikačního kurzu výroba, příprava a kontrola léčivých přípravků, nebo
  • podle písm. c) absolutoriem akreditovaného magisterského studijního oboru přírodovědného, elektrotechnického, nebo matematicko-fyzikálního zaměření j a absolutoriem AKK Odborné laboratorní metody


Absolvování tohoto AKK opravňuje k zapsání do kteréhokoliv klinického laboratorního oboru pro nelékaře.
Akreditovaným oborem je zde míněn studijní obor v rámci příslušného studijního programu, který byl akreditován Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy.
Akreditovaným zdravotnickým magisterským oborem je zde míněn studijní obor v rámci příslušného studijního programu, kterému bylo uděleno souhlasné stanovisko Ministerstva zdravotnictví ke způsobilosti absolventů vykonávat zdravotnické povolání.

Ve Vašem případě by se pravděpodobně jednalo o vzdělávání v rámci písmene c. Pokud by Váš zájem o získání odborné způsobilosti pro výkon povolání v klinických laboratořích trval se můžete pro konkrétnější specifikaci podmínek studia obrátit na příslušnou katedru IPVZ (klinická biochemie).

Zdroj: IPVZ

Sdílejte článek

Doporučené

Fórum: Rezidenti po česku

13. 2. 2024

Postgraduální vzdělávání lékařů v České republice probíhá značně neefektivně. Mladí lékaři tráví mnoho času na stážích, které je nikam neposouvají,…