Přeskočit na obsah

Musí být v ordinaci praktického lékaře pro děti a dorost zaměstnána i zdravotní sestra?

Dotaz: Je nutné při provozu ambulance PLDD mít zaměstnanou vystudovanou zdravotní sestru nebo je možné zaměstnat vysokoškolsky vzdělanou osobu (biochemie) na pozici recepční/asistent a provozovat ambulanci bez zdravotní sestry v případě, že veškeré medicínské výkony – injekce, odběry atd. bude provádět lékař?

Odpovídá Vendula Mezeiová z mezinárodní advokátní kanceláře PwC Legal.

Pro udělení povolení k poskytování zdravotních služeb dle § 16 zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách se vyžaduje splnění požadavku na personální zabezpečení poskytovaných zdravotních služeb.

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 99/2012 Sb. o požadavcích na minimální personální zabezpečení zdravotních služeb pak tyto minimální personální požadavky specifikuje.

Dle §1 písm. a) jsou požadavky na minimální personální zabezpečení ambulantní péče stanoveny v příloze č. 1 k této vyhlášce. Dle přílohy č. 1, část I.A platí, že je-li poskytována ambulantní zdravotní péče výhradně dětem, je zabezpečena lékaři a pracovníky nelékařských zdravotnických povolání se specializovanou způsobilostí nebo zvláštní odbornou způsobilostí v oborech zaměřených na péči o děti.

Část I.B.1 dále stanoví, že v případě lékařského oboru č. 1.42 Praktické lékařství pro děti a dorost je tento minimální požadavek na personální zabezpečení poskytování zdravotních služeb:

  1. praktický lékař pro děti a dorost a
  2. dětská sestra, všeobecná sestra nebo zdravotnický asistent, pokud je poskytována ošetřovatelská péče.

Tento požadavek je ovšem minimální. Vyhláška stanoví, že zabezpečení zdravotnickými pracovníky a jinými odbornými pracovníky nad rámec stanovených požadavků závisí na druhu a objemu poskytované zdravotní péče, oboru a spektru prováděných výkonů a činností tak, aby byla zajištěna kvalita, bezpečí a dostupnost zdravotní péče.

Je-li tedy v provozu ambulance poskytována ošetřovatelská péče, musí být k dispozici výše nadepsaný personál. Zároveň v souvislosti s úkony, které může tento personál vykonávat, je třeba splnit podmínky vyhlášky č. 55/2011 Sb., o činnostech zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků, a to zejména stanovených v § 54 až 67 pro zdravotní sestry.Mimoto musí být dodrženy i podmínky vzdělání stanovené zákonem č. 96/2004 Sb.o nelékařských zdravotnických povoláních.

Bohužel se jedná o zcela konkrétní a komplexní právní otázku, na jejíž komplexní a konkrétní odpověď zde není adekvátní prostor.

Zdroj: PwC Legal

Sdílejte článek

Doporučené

Fórum: Rezidenti po česku

13. 2. 2024

Postgraduální vzdělávání lékařů v České republice probíhá značně neefektivně. Mladí lékaři tráví mnoho času na stážích, které je nikam neposouvají,…