Přeskočit na obsah

Do nemocnic chce jen třetina studentů zdravotnických škol

Ukázal to celostátní průzkum neziskové organizace HealthCare Institute (HCI) „Barometr mezi studenty zdravotnických škol“, do něhož se na konci roku 2016 zapojilo 1583 studentů 109 středních, vyšších odborných a vysokých zdravotnických škol.

„Z analýzy odpovědí vyplývá, že připravovaná změna v pregraduálním vzdělávání všeobecných sester zřejmě nepřinese zvýšený počet absolventů do nemocnic, které se nejvíc potýkají s nedostatkem právě tohoto povolání, když už studenti nemají zájem do nemocnice nastoupit,“ komentoval výsledky Bc. Tomáš Válek, DIS., předseda Profesní a odborové unie zdravotnických pracovníků, z.s. Podle prezidentky České asociace sester PhDr. Martiny Šochmanové situaci zhoršuje i to, že část zdravotních sester, které do nemocnic nastoupí, velmi brzy odchází jinam.

Zvýšit příliv sester do nemocnic by podle ministerstva zdravotnictví měla přinést změna v jejich vzdělávání, novelu schválila v posledním dubnovém týdnu Poslanecká sněmovna. Platit by měla od září. Doba pro získání plných kompetencí se zkrátí ze sedmi na pět let, přičemž čtyři roky absolvuje sestra na střední zdravotnické škole a rok na vyšší odborné škole. Zruší se povinnost vysokoškolského vzdělání pro dosažení plných kompetencí. Vysoké školy novelu kritizují, podle nich nedostatek sester v nemocnicích nevyřeší, a naopak sníží kvalitu zdravotních služeb. Řešení vidí vysoké školy spíše ve zlepšení pracovních podmínek sester, zvýšení jejich kompetencí a finančního ohodnocení.

Podle dat ÚZIS chybějí hlavně sestry u lůžka, jejich počty dlouhodobě klesají. Počet úvazků všeobecných sester a porodních asistentek v akutní lůžkové péči mezi roky 2010 a 2015 klesl ze 49 025 na 47 495, tedy o 1530, ve stejném období počet úvazků sester a porodních asistentek v nelůžkové péči, tedy v ambulancích, stoupl z 27.716 na 29.003, tedy o 1 287. Celkem podle ÚZIS chybělo v českém zdravotnictví téměř 3 300 sester na plný úvazek, z toho téměř polovina v nemocnicích. Sestry odcházejí z nemocnic do ambulancí i mimo zdravotnictví a část míří také do zahraničí. Trend potvrdil i nejnovější průzkum HCI.

Pilotního ročníku se zúčastnilo 63 středních zdravotnických škol, 29 vyšších odborných a 17 vysokých zdravotnických škol. Mezi studenty posledního ročníku středních zdravotnických škol chce 55 procent pokračovat ve studiu, pokud se započtou i ti, kteří chtějí studovat i pracovat, má zájem o další studium 87 procent dotázaných. Mezi studenty posledního ročníku vyšších odborných zdravotnických škol chce po absolutoriu pracovat 57 procent, podíl stoupne až na 94 procent, pokud se započtou i ti, kteří chtějí při zaměstnání dál studovat. Mezi studenty posledního ročníku vysokoškolského studia chce 40 procent pracovat, spolu s těmi, kdo chtějí pracovat a dál studovat, stoupá číslo těch, kteří nastoupí do praxe, na 84 procent.

Průzkum se zaměřil i na to, zda si budou absolventi hledat zaměstnání v českém zdravotnictví, nebo plánují odchod do ciziny. Více než tři čtvrtiny studentů potvrdily, že chtějí zůstat v Česku. V tuzemsku chce pracovat 68 procent studentů posledních ročníků středních zdravotnických škol, 18 procent v zahraničí a 14 procent zvažuje práci v jiném segmentu.

Mezi studenty posledních ročníků vyšších odborných zdravotnických škol chce v tuzemsku pracovat 81 procent, do zahraničí míří 24 procent a jinde si chtějí hledat uplatnění tři procenta. Do českého zdravotnictví míří 71 procent studentů posledních ročníků vysokých škol, v zahraničí se chce uplatnit 17 procent a v jiném segmentu 12 procent.

Při rozhodování pro práci v Česku zohledňují studenti plat, pracovní kolektiv a lokalitu nemocnice, včetně její dostupnosti a možnosti dopravy. Zatímco ale středoškoláci dávají na první místo plat, vysokoškoláci více hledí na pracovní kolektiv, a tedy i možnost pracovat nejnovějšími metodami s dalšími odborníky.

„Získaná data naznačují, že český zdravotnický systém je pro studenty zdravotnických škol neustále atraktivní a jsou připraveni se do něj aktivně zapojit. Toto zjištění by mělo být jasným impulzem pro managementy nemocnic a dalších zdravotnických zařízení, aby se absolventům pokusily připravit vhodné a atraktivní podmínky pro jejich úspěšné začlenění a dlouhodobou udržitelnost v rámci segmentu poskytování nelékařské péče v ČR,“ uvedl zakladatel HCI a předseda představenstva o.p.s. Daniel Vavřina s tím, že velká většina českých a moravských nemocnic je připravena absolventům příznivé podmínky nabídnout.

Oproti zahraničí nižší finanční ohodnocení je zásadním důvodem, proč studenti nehodlají do českého zdravotnictví vůbec nastoupit. Z těch, kteří chtějí najít uplatnění mimo zdravotnictví, 35 procent podle průzkumu považuje práci zdravotníků v ČR za nedostatečně finančně ohodnocenou a osm procent soudí, že nemá dostatečnou prestiž u veřejnosti.

Překvapujícím zjištěním průzkumu je to, že se dosažené vzdělání neodráží v očekáváních výše platu. Středoškoláci nejčastěji (41 procent dotázaných) očekávají nástupní plat mezi 20 000 až 25 000 korun, po zapracování nejčastěji (48 procent) 20 000 až 30 000 korun. Jen osm procent očekává po zapracování plat 40 000 až 50 000 korun. Studenti vyšších odborných škol očekávají nástupní plat nejčastěji (46 procent dotázaných) 15 000 až 20 000 korun, po zapracování nejčastěji (64 procent) 20 000 až 30 000 korun. Vysokoškoláci očekávají nástupní plat nejčastěji (45 procent dotázaných) 20 000 až 25 000 korun, po zapracování celá polovina očekává 20 000 až 30 000 korun, jen sedm procent 40 000 až 50 000 korun.

Očekávání se od reality příliš neliší, podle dat ÚZIS činil v roce 2015 tabulkový plat všeobecných sester a porodních asistentek v lůžkové i nelůžkové péči 30 866 korun, mzda 25 434 korun. V posledních letech opakovaně rostly tabulkové platy v nemocnicích o pět procent, od letošního ledna narostly ve zdravotnictví, tedy i sestrám, o deset procent a od letošního července stoupne sestrám u lůžka příplatek za noční směny na 2000 korun. Desetiprocentní nárůsty tabulkových platů slibuje vláda i pro další dva roky. Bonusem pro sestry, který jim chystá ministerstvo školství, pak je to, že se na ně nemá vztahovat povinnost maturitní zkoušky z matematiky...

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené