Přeskočit na obsah

O svém onemocnění štítné žlázy ví jen polovina lidí

Na celém světě trpí onemocněním štítné žlázy až 300 milionů lidí, pouze každý druhý to ví. Nemoc postihuje osmkrát častěji ženy.

Zvýšit povědomí o tomto onemocnění, a tím pomoci lépe diagnostikovat pacienty, kteří o své nemoci doposud nevěděli, je cílem celosvětové kampaně „Týden štítné žlázy“. Pořádá ji letos podeváté společnost Merck s organizací Thyroid Federation International (TFI), v Česku pod záštitou České endokrinologické společnosti ČLS JEP. Koná se v týdnu od 22. do 28. května. Téma týdne „Nejsi to Ty. Je to Tvoje štítná žláza.“ je zaměřené na příznaky poruch štítné žlázy, které lidé často považují za důsledek životního stylu, a tudíž je řeší jinak, než by měli.

Průzkum zveřejněný při příležitosti kampaně ukázal, že téměř polovina žen (49 procent) si příznaky jako únava, pocit neklidu, či potíže se spánkem, nespojuje s tímto onemocněním, ale s hektickým životním stylem a 31 procent neumí vysvětlit, jaká onemocnění štítné žlázy se mohou vyskytovat. Souvislost se štítnou žlázou v případě přibývání nebo ubývání na váze naopak napadla 70 procent žen. Neschopnost koncentrace v práci a ve škole si dalo do spojitosti se štítnou žlázou 30 procent žen a nedostatek zájmu o cokoli a ztrátu motivace 33 procent žen. V průzkumu odpovídalo letos v lednu 6171 žen z několika zemí.

Průzkum rovněž ukázal, že bezmála čtvrtina dotazovaných žen (23 procent) řekla někomu z blízkých, aby neřešili nebo přijali pocity deprese, napětí, úzkosti a podrážděnosti, které ale mohou být příznakem onemocnění štítné žlázy. Z dotázaných 19 procent odbylo problémy s dalším možným příznakem, těžkým zažíváním a zácpou, tím, že je to součást každodenního života a musejí se s tím poprat, 18 procent takto odbylo komplikace s menstruací a 16 procent těžkosti s otěhotněním.

„Mezi základní onemocnění štítné žlázy patří hypotyreóza, hypertyreóza, záněty a nádory. Některá tato onemocnění nepředstavují pro pacienta velké nebezpečí, jiná mohou znamenat ohrožení zdraví i života, a to nejen pacientů samotných, ale v případě žen mohou ohrozit i těhotenství a vývoj plodu. Proto by se o nich mělo vědět, proto by se měla cíleně vyhledávat. To je také hlavním úkolem Týdne štítné žlázy,“ řekl profesor MUDr. Michal Kršek, CSc., předseda České endokrinologické společnosti.

Hormony, které produkuje štítná žláza, zasahují do všech metabolických dějů a významně ovlivňují všechny orgány v těle. Pokud štítná žláza produkuje hormonů málo, nebo naopak moc, projeví se to na fyzickém i psychickém zdraví člověka. „Správná funkce štítné žlázy je důležitá od nitroděložního vývoje až po pozdní věk, v určitých životních etapách je její význam zcela klíčový,“ upozornil MUDr. Richard Stejskal, předseda Sdružení ambulantních endokrinologů, a dodal: „Příznaky onemocnění štítné žlázy lidé často přehlížejí, protože se mylně domnívají, že jsou snadno rozpoznatelné a nepřehlédnutelné. Na druhou stranu pacienti nezřídka pokládají za projevy onemocnění štítné žlázy řadu obtíží, které se štítnou žlázou souviset nemusejí. Typickým příznakem je přibírání na váze.“

Při léčbě hypotyreózy se dodává organizmu chybějící hormon ve formě tablet. V 80 až 85 procentech případů je užívání léků nutné celý život. Pokud se onemocnění odhalí včas a je správně léčeno, nezanechává následky. Dochází ke kompletní úpravě všech příznaků a pacient žije plnohodnotný život, který není onemocněním nijak zkrácen. U neléčené hypotyreózy může dojít k vystupňování klinických příznaků a závažnému poškození zdraví, v extrémních případech až k myxedémového kómatu, které bezprostředně ohrožuje život pacienta.

Léčba hypertyreózy závisí na příčině a probíhá podáváním léků, které mají co nejrychleji dosáhnout normální funkce štítné žlázy. Užívají se léky snižující tvorbu hormonů štítné žlázy, případně doplňující léky, které blokují negativní vliv hormonu štítné žlázy na srdce a zklidňují srdeční činnost. Zvýšenou činnost štítné žlázy léky obvykle během několika měsíců zklidní. Pokud se štítná žláza nezklidní, nebo se opakovaně rozbouří, je nejvhodnější definitivní řešení (operace, léčba radiojódem). V případě neléčené hypertyreózy se stupňují její příznaky, dochází k poškozování řady tělesných orgánů a tkání. Neléčená hypertyreóza může ohrožovat zdraví a život pacienta, například výskytem poruch srdečního rytmu. Vystupňovaná hypertyreóza, tzv. tyreotoxická krize, představuje těžký stav, bezprostředně ohrožující život.

Poruchy funkce štítné žlázy jsou často dědičné, ne vždy se ale musejí projevit. Spuštění nemoci se dá do určité míry předejít zdravým životním stylem s kvalitní stravou a dostatkem odpočinku, v případě dědičné dispozice navíc preventivním vyšetřením. Rizikovými faktory totiž jsou špatná životospráva, nedostatek jódu, únava, stres, radioaktivní záření a kouření. Více na www.tydenstitnezlazy.cz.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené