Přeskočit na obsah

Křečové žíly se nově léčí lepením

Zcela novou metodou VenaSeal/TM Closure se začaly ambulantně léčit křečové žíly také v Česku. Metoda se užívá v USA od roku 2014, od letošního roku ji začala používat pražská Žilní klinika. Křečové žíly postihují každou třetí ženu a každého čtvrtého muže. Jejich výskyt je dán z 80 procent dědičností. Vliv má i životní styl, nadváha a zaměstnání. Nejde o problém pouze estetický, velmi snadno mohou nastat závažné zdravotní komplikace, včetně embolie.



Metoda je vhodná pro všechna stadia onemocnění – od estetických vad po pokročilá stadia, včetně bércového vředu. „Jedná se o úplné uzavření nefungující žíly dolní končetiny, která způsobuje křečové žíly, a to s pomocí speciálního lepidla, cyano‑akrylátového polymeru,“ řekl při představování metody primář Žilní kliniky MUDr. Ota Schütz.

„Takto ošetřená žíla přestane být původcem křečových žil. Jejím bezbolestným uzavřením ‚lepidlem‘ se problémy odstraní. Jde dle prezentací o velmi bezpečnou a efektivní metodu ověřenou mnoha klinickými studiemi v zahraničí,“ dodal.



Metodu mohou provádět pouze zkušení lékaři

Metoda je určena lékařům, kteří již mají bohaté zkušenosti s katetrizačními metodami laserovými a radiofrekvenčními, proto je před samotným užíváním metody po každém lékaři vyžadována certifikace firmou, která metodu zastupuje. Před samotným zákrokem a během něj je bezpodmínečně nutná výborná znalost vyšetření duplexním dopplerometrickým barevným ultrazvukem, přičemž obrovskou roli zde sehrávají patřičné zkušenosti odborníka. Metoda bez použití barevné duplexní dopplerometrické sonografie není možná.

„Jedná se o nitrožilní katetrizační metodu, kdy pod kontrolou ultrazvukem je do hlavní nedostatečné povrchní žíly zaveden katetr a poté je aplikováno speciální lepidlo, které po nepatrné chvilce slepí stěny poškozené a nefunkční žíly tak, že dojde ke kompletnímu uzavření žíly, tím se odstraní hlavní příčina rozšíření žil pod místem uzávěru. Během celého výkonu přitom lékař s klientem komunikuje,“ vysvětlil primář.

Jelikož se jedná o nejšetrnější z katetrizačních metod, u pacienta hrozí jen minimální rizika spjatá se samotným výkonem. Naopak předností metody VenaSeal je, že klient po zákroku nemusí nosit kompresní punčochy a ihned může začít sportovat. Jsou jen doporučena preventivní opatření, kterými by se měli běžně řídit lidé s vrozenou dispozicí křečových žil. „Nevýhodou je cena, která je u nás pro prvních sto pacientů zvýhodněna, a to při operaci jedné nohy na 40 000 Kč, při operaci obou nohou na 50 000 Kč,“ upřesnil primář.



V ČR bylo v roce 2015 kvůli křečovým žilám 14 514 hospitalizací

Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky v roce 2015 bylo 4,8 procenta všech hospitalizací kvůli křečovým žilám, konkrétně 14 514 hospitalizací. Hospitalizační léčbu hradí zdravotní pojišťovny, modernější ambulantní léčbu si platí pacienti sami. Klasická operace v plné anestezii, při níž se poškozená žíla zaslepí a vytáhne, se provádí už více než 110 let. „Když se dobře indikuje a dobře provede, má dobré výsledky,“ řekl Schütz. Pacient je v nemocnici obvykle několik dní, v pracovní neschopnosti pak tři až čtyři týdny.

Operace s pomocí lepidla, laseru nebo radiofrekvenční sondy poškozenou žílu uzavřou. Žíla zůstane v těle a postupně se vstřebá. Polohu sondy v žíle lékař hlídá pomocí ultrazvuku. „Žíla se po zásahu laserem stahuje a poničí natolik, že tam vůbec neprochází krev, a postupně se zcela vstřebá,“ vysvětlil primář. Ceny operací se pohybují mezi 15 000 a 30 000 Kč za jednu nohu, cena za obě je poměrně nižší. Operace trvá řádově hodiny, pacient odchází domů po svých.



Metodu VenaSeal/TM Closure absolvovalo v ČR zatím jen několik desítek pacientů

„Při vytahování katetru se po kapkách aplikuje lepidlo, pak se to musí přimáčknout, aby se žíla slepila,“ uvedl primář Schütz. Operace trvá půl hodiny. Pacient může druhý den do práce. Tělo se s odstraněním žíly vyrovná bez problémů. „Devadesát procent krve odchází hlubokým žilním systémem, deset procent povrchovým systémem. Pokud jsou křečové žíly, je povrchový žilní systém absolutně nefunkční,“ vysvětlil.



Prevence křečových žil

Ve věku nad 50 let se s křečovými žilami potýká asi polovina populace. Vhodnou prevencí je pohyb. Když už člověk křečové žíly má, měl by se vyhnout sportům, které nohy zatěžují, jako vzpírání či jízda na koni. Naopak vhodné je plavání či jízda na kole.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené