Přeskočit na obsah

Pomůže léčbě poruch příjmu potravy reforma psychiatrie?

Úplné vyléčení trvá většinou pět šest let. Lékaři stále hledají nové možnosti léčby, základem ale od prvních historických kazuistik zůstává – dosáhnout normální hmotnosti, smířit se s tím a vrátit se k životu.

Svoji roli hraje genetika

Centrum pro poruchy příjmu potravy se podílelo na rozsáhlém multicentrickém projektu (GWAS), který u 3500 pacientek z celého světa zjišťoval genetický základ onemocnění. Vědci poprvé potvrdili přesné umístění genu, který je za anorexii zodpovědný. Nachází se na 12. chromosomu a v minulosti jej vědci označili za sídlo genu zodpovědného za diabetes 1. typu a autoimunitní choroby. Výsledky studie byly letos v květnu vědecké veřejnosti oznámeny na tiskové konferenci University of North Carolina at Chapel Hill (UNC). „Ukazuje se nejen to, že anorexie, obezita i obsedantně-kompulzivní porucha mají některé geny shodné, ale že shodné genetické riziko může mít anorexie také s metabolickými a autoimunitními chorobami. Je stále průkaznější, že anorexie vzniká vzájemným působením rizikových genetických faktorů a rizikového prostředí,“ uvedla vedoucí lékařka Centra pro léčbu poruch příjmu potravy Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN prof. MUDr. Hana Papežová, CSc.

I chronické pacientky potřebují léčbu

Psychiatři volají po zlepšení možností léčit pacienty poruchami příjmu potravy v komplexním týmu odborníků. Slibují si podporu od připravované reformy psychiatrie, která je zaměřena na zlepšení péče o vážná psychiatrická onemocnění. Poruchy příjmu potravy mezi závažná psychiatrická onemocnění, s vysokým procentem sebevražd (ve 20 až 40 procentech jsou příčinou předčasného úmrtí) a vysokou mortalitou bezpochyby patří. V klinické praxi se dnes psychiatři stále častěji setkávají s chronickým průběhem poruch příjmu potravy. V odborné literatuře je označován jako Severe and Enduring Anorexia (SEAN). Proč se pacientkám onemocnění stále vrací? „Jedním z důvodů může být skutečnost, že v posledním desetiletí dochází v České republice k nárůstu počtu osob, které se odborné psychiatrické léčbě dlouhodobě vyhýbají (narůstají nabídky alternativních přístupů v léčbě). Pacientky i jejich rodiny někdy preferují pouhou léčbu somatických následků malnutrice a odbornou psychologicko-psychiatrickou léčbu vyhledají pozdě, což vede k nárůstu chronicity i invalidizaci mladých žen na začátku pracovní kariéry,“ varuje prof. Papežová, která pro chronické pacientky postrádá specializovanou péči.

Reforma psychiatrie má přinést podporu multidisciplinární spolupráce

Jde o podporu odborné týmové práce, která by více pracovala s motivací pacientů k léčbě a s včasnějším a diferencovanějším komplexním řešením léčby a předáváním pacientů podle závažnosti stavu. I když je v ČR možnost delší hospitalizace pacientek s poruchami příjmu potravy, je podle profesorky Papežové potřeba podpořit i v této oblasti deinstitucionalizaci, tedy možnost delšího léčebného pobytu v komunitě podporované odborníky.

Mezinárodní interdisciplinární konference o poruchách příjmu potravy a obezitě

Konference s podtitulem „Může reforma v psychiatrii zlepšit péči o poruchy příjmu potravy?“ se konala ve dnech 9. a 10. června 2017. Jejími pořadateli byly Psychiatrická klinika 1. LF UK a VFN, Sekce pro poruchy příjmu potravy Psychiatrické společnosti ČLS JEP a E-clinic. Letos byla konference propojena s konferencí International Conference on Eating Disorders ICED 2017, která po řadě evropských měst zvolila jako své sídlo Prahu. Celkem přijelo přes 820 delegátů ze všech kontinentů. Početnou delegaci vyslaly USA a Kanada. Své zástupce vyslaly i Austrálie a Japonsko. Také čeští odborníci si velice aktivně zapojili do příprav konference a v jejím průběhu se podíleli na přednáškách a workshopech i na přípravě posterů. Profesorka Papežová s doktorkou Hanusovou pořádaly zajímavý workshop věnovaný programu primární prevence u dětí Healthy and Free and Zippy´s Friends. Tématy české konference byla zejména problematika ambulantní léčby poruch příjmu potravy, její léčba v rámci urgentní medicíny, zkušenosti s léčbou duální diagnózy mentální anorexie s Crohnovou chorobou, prevence obezity u dětí a důraz na multidisciplinární přístup nejen z pohledu lékaře, ale i v ošetřovatelském týmu. Pro sestry, sociální pracovnice a nutriční terapeuty byl připraven workshop komplexní programy pro poruchy příjmu potravy. Zařazena byla také rodinná a taneční terapie.

 

Devět pravd o poruchách příjmu potravy
Odborníci celého světa se shodli na 9 pravdách o poruchách příjmu potravy, které mohou ulehčit vyhledání pomoci postiženým a poskytnutí pomoci odborníkům a rodinným příslušníkům:
  1. Mnoho lidí s poruchou příjmu potravy může vypadat dobře i přes extrémně vážně onemocnění.
  2. Rodiny za onemocnění nenesou vinu, mohou být nejlepším spojencem pacientek i zdravotníků.
  3. Diagnóza poruchy příjmu potravy je zdravotní krizí, která poškozuje osobní i rodinné vztahy a fungování.
  4. Poruchy příjmu potravy nejsou výsledkem volby, ale představují vážnou biologicky ovlivněnou nemoc.
  5. Poruchy příjmu potravy postihují v současnosti lidi všech věků, etnicit, tělesných tvarů a váhy, sexuálních orientací a socioekonomických úrovní.
  6. U poruch příjmu potravy narůstá riziko sebevražd i zdravotní komplikace.
  7. Geny a prostředí hrají důležité role v rozvoji poruch příjmu potravy.
  8. Geny samotné však neodhalí, kdo poruchou příjmu potravy onemocní.
  9. Úplné uzdravení je možné, včasné rozpoznání a intervence jsou velmi důležité. Čeští odborníci přidávají desátou pravdu.
  10. Nespokojenost s vlastním tělem souvisí často s nespokojeností se sebou, nízkým sebevědomím i porušeným vnímáním vlastního těla spojeným s prožívaným stresem a rizikem pro vznik poruchy příjmu potravy.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené