Přeskočit na obsah

Respirační infekce zvyšují riziko infarktu až sedmnáctkrát během prvních sedmi dní

Studie zveřejněná v Internal Medicine Journal zjistila, že infekce respiračního traktu jako zápal plic, chřipka a bronchitida zvyšují pravděpodobnost infarktu. Prozkoumala 578 pacientů, kteří utrpěli infarkt v důsledku blokády koronárních arterií. Měli za sebou anamnézu respiračních infekcí (včetně bronchitidy a pneumonie) a uváděli, kterou z nich trpěli naposledy a jak často tyto infekce mají. Byli rovněž dotazováni na bolest v krku, kašel, horečku, bolesti paranazálních dutin a další typické chřipkové symptomy. Pacienti byli přijati do Royal North Shore Hospital v australském Novém Jižním Walesu. Infarkt u nich byl potvrzen koronární angiografií. Věci rovněž provedli druhou analýzu skupiny pacientů s infekcemi horního respiračního traktu včetně nachlazení, faryngitidy, sinusitidy a rýmy.

Z celkového počtu mělo 17 procent pacientů příznaky respiračních infekcí do sedmi dní před srdečním infarktem, 21 procent z nich mělo tyto příznaky do 31 dnů před infarktem. Riziko infarktu u pacientů s běžnými infekcemi horních cest dýchacích bylo třináctkrát vyšší než obvykle.

„I když infekce horního respiračního traktu jsou méně závažné, bývají častější než onemocnění dolních cest dýchacích. Proto je důležité pochopit jejich souvislost s rizikem infarktu,“ uvedl vedoucí studie dr. Lorcan Ruane.

Z výsledků vyplývá, že riziko infarktu se neobjevuje pouze při propuknutí respirační infekce. Nejvyšší riziko přetrvává během prvních sedmi dnů. Pak sice mírně klesá, ale zůstává stabilně zvýšené ještě po celý další jeden měsíc. Docent Thomas Buckley ze Sydney Nursing School, který se na uvedeném výzkumu rovněž podílel, k tomu říká: „Incidence infarktů myokardu je v Austrálii nejvyšší během zimy. Tato zimní špička se vyskytuje nejen v Austrálii, ale i v dalších zemích na celém světě, a zjevně je způsobena zvýšeným výskytem respiračních onemocnění. Lidé by se měli chránit před expozicí infekci, včetně využití vakcín proti chřipce a pneumonii.“

Profesor Geoffrey Tofler, kardiolog z University of Sydney, Royal North Shore Hospital, a Heart Research Australia, který za studii zodpovídal, vysvětluje tuto spojitost: „Pravděpodobnou příčinou, proč respirační infekce způsobují infarkt, je zvýšená tendence k vytváření krevních sraženin, k zánětům a k produkci toxinů poškozujících cévy a změny v cirkulaci.“

Podle profesora Toflera je absolutní riziko, že infarkt ojedinělá epizoda způsobí, nízké. Lidé by si však měli uvědomit, že respirační infekce mohou vést ke koronární příhodě. Proto je důležité zvážit preventivní strategie tam, kde je to možné, a neignorovat symptomy, které mohou indikovat infarkt. Domnívá se rovněž, že dalším krokem by mělo být nalezení preventivních strategií u lidí, u nichž je přítomna jakákoli forma ischemické choroby srdeční.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené