Přeskočit na obsah

Působení antioxidantů je zřejmě omezené

Nová studie z americké University of Kentucky v Lexingtonu tak vyvrací představy, že užívání antioxidantů může být prevencí proti poklesu kognitivních funkcí.

Dosavadní studie dávaly antioxidanty do souvislosti s prevencí poškození buněk, které se objevuje jak s věkem, tak i při karcinomu a jiných onemocněních. Antioxidanty měly rovněž bránit oxidačnímu stresu, který je také spojován s progresí demence, nebo ho zpomalovat.

Pro uvedenou studii vědci prozkoumali údaje 7 540 starších osob, které participovaly na širší studii účinnosti vitaminu E a selenu na riziko rozvoje nádorového bujení. Účastníci byli náhodně rozděleni do čtyř skupin, které dostávaly suplementaci vitaminu E, selenu, kombinaci obou látek nebo placebo.

Polovina pacientů byla sledována po dobu pěti let, druhá ještě o šest let déle. Pozorování neprokázalo mezi skupinami žádné rozdíly, upozorňuje studie zveřejněná v JAMA Neurology.

Na počátku zkoumání bylo účastníkům v průměru 68 let a byli bez kognitivních či neurologických problémů. V průběhu pozorování se rozvinula demence u 325 z nich, a to v 4,4 procenta v každé ze sledovaných skupin.

Šéf výzkumu Frederick Schmidt uvedl: „Je možné, že antioxidanty v doplňcích stravy jsou méně účinné než ty, které se konzumují v potravě. Hlavním zjištěním ale je, že působení antioxidantů je omezené.“

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené