Přeskočit na obsah

Mladí doktoři budou udělovat titul Férové pracoviště

Pracovištím, která vytvářejí pro mladé kolegy dobré podmínky, bude sekce udílet titul Férové pracoviště. Jejich seznam bude vodítkem pro lékaře při výběru zaměstnavatele a nemocnicím poskytne zpětnou vazbu. O projektu jsme hovořili s členem vedení Sekce mladých lékařů ČLK MUDr. Janem Přádou z Všeobecné fakultní nemocnice.

Jak jste stanovili kritéria pro udělení titulu Férové pracoviště?

Vyšli jsme z výsledků celonárodního průzkumu, který se týkal situace mladých lékařů v ČR. Provedli jsme ho v průběhu letošního dubna a května, odpovědělo v něm téměř 2200 lékařek a lékařů do 35 let věku, což je více jak pětina lékařů v této věkové kategorii. Jedná se hlavně o neatestované a čerstvě atestované lékaře. Průzkum vznikl z potřeby získat data nezkreslená a nikým ovlivněná, abychom pak z výsledků mohli určit náš další postup.

Co jste zjistili ohledně podmínek pro vzdělávání a práci mladých lékařů?

Zjistili jsme, že situace je v ČR značně různorodá. Některá pracoviště opravdu jsou v zanedbaném, katastrofálním stavu, některá se zdají být v současném systému fungující. V našem projektu nechceme poukazovat na chyby a co by se mělo změnit, ale chceme ukázat, že existují zařízení, kde to dělají dobře, a chceme tímto pozitivním přístupem přimět další zařízení, aby si z těch úspěšných vzala příklad. Proto vznikl projekt Férové pracoviště, pro který budeme potřebovat další spolupráci mladých doktorů z celé ČR.

Můžete přiblížit výsledky průzkumu podrobněji?

Zjistili jsme například, že uspokojivý dohled nad svou prací, která je součástí dalšího vzdělávání, má pouze 63,5 procenta dotázaných lékařů, celá třetina tedy dohled nemá. Řádně vedeno na cestě k atestaci svým školitelem je pouze 33 procent mladých lékařů, svého školitele nezná 19,2 procenta a 6,3 procenta ho dokonce ani nemělo. K tomu bych chtěl připomenout, že pouhá znalost školitele ještě neznamená, že by tento zkušený lékař pomáhal svému mladému kolegovi s přípravou. Absolvované stáže u 53 procent lékařů neodpovídaly daným vzdělávacím plánům. To jasně ukazuje, že logbooky a výkazy jsou pouhou formalitou a běžně dochází k manipulaci nejen v počtu absolvovaných výkonů, ale i v délce jednotlivých stáží. Je třeba přehodnotit, zda je vůbec možné v našem zdravotnictví současné vzdělávací plány plně dodržovat, či by mělo dojít k jejich nápravě.

Sledovali jste v průzkumu také pracovní zatížení mladých lékařů?

Ano, zjistili jsme, že úvazek 1,0 má přes 86 procent lékařů, nižší úvazky jsou v Praze a větších městech – na fakultních pracovištích má takřka každý druhý mladý lékař pouze částečný úvazek. Takřka 14 procent dotázaných lékařů studuje Ph.D., u třetiny bylo podmínkou přijetí do pracovního poměru. Jen pětina mladých lékařů neslouží noční služby. Na ty, co slouží, připadá průměrně 4,6 služby za měsíc. Tři procenta mladých lékařů slouží víc jak osm služeb měsíčně, to podle nás už ohrožuje zdraví lékaře i pacienta. Jen polovina mladých lékařů má možnost odejít po službě domů v dopoledních hodinách. Průměrný čistý plat v dotazníku činil 27.486 korun při 55 odpracovaných hodinách týdně, což dělá v průměru 120 korun za hodinu, včetně práce v noci a o víkendu. V dotazníku také přes 25 procent mladých lékařů uvedlo, že zvažuje odchod do zahraničí. Jejich pohnutky lze dát do souvislosti s podmínkami, které v českém zdravotnictví mají.

Jaké budou podmínky pro získání titulu Férové pracoviště?

Na základě zjištěných hlavních problémů jsme sestavili 14 kritérií hodnocení. Například pracoviště poskytuje lékaři při nástupu zcela konkrétní plán jeho vzdělávání v přípravě k atestaci, včetně rozpisu jednotlivých stáží a jmenného seznamu školitelů, pod které bude v jednotlivých obdobích spadat. Tento plán je pro pracoviště závazný. Nebo pracoviště poskytuje nezkrácený úvazek, pokud o to lékař sám nepožádá, nebo pracoviště neuzavírá s neatestovanými lékaři nevýhodné zavazující dohody, lékařům poskytuje minimálně tabulkové platy odpovídající jejich zařazení po celou doby přípravy k atestaci, včetně doby, kdy lékaři stážují na jiných pracovištích. Ph.D. studium nesmí být podmínkou k přijetí do pracovního poměru. Pracoviště umožní lékařům na rodičovské dovolené pracovat na částečný úvazek a zavazuje se, že lékař nebude mít nadměrný počet přesčasových hodin.

Jak se nemocnice k titulu férové pracoviště může dostat?

Seznam kritérií budeme rozesílat nemocnicím po celé ČR a zároveň mladým lékařům. Nemocnice se budou moci nominovat samy, případně spokojení mladí lékaři budou moci nominovat svá pracoviště na toto ocenění. Následně my projdeme jejich vyjádření ke 14 kritériím a podle výsledků udělíme nálepku Férové pracoviště.

Na konci prázdnin by měla být aplikace Férové pracoviště připravena k vlastnímu beta testování nového rozhraní pro hodnocení a zároveň budeme oslovovat nemocnice, aby se zapojily. Na podzim bude spuštěno hodnocení v ostré verzi a odstartuje kampaň pro odbornou veřejnost.

Můžete přiblížit Sekci mladých lékařů ČLK našim čtenářům?

Vznikli jsme hlavně proto, abychom zvedli angažovanost mladých lékařů. Nejen aby to nebylo o nás bez nás, ale musíme také trošku střílet do vlastních řad. Když chceme něco změnit, musíme se o to také postarat sami. Nemůžeme pořád chtít, aby někdo měnil něco za nás. Ano, je to práce navíc, člověk pro to musí něco obětovat, bez toho to ale nejde. Věříme, že společná diskuse, která se oprostí od neproduktivních eskalací jednotlivých problémů, může přinést již tolik let kýžené kroky k nápravě, která vrátí českému zdravotnictví atraktivitu nejen z pohledu nás mladých. Naše heslo zní jednoduše – Uzdravme doktory! – i když cesta k tomu může být zpočátku spletitá, alespoň již víme, kde začít.

Sekce existuje zhruba rok, kolik získala za tu dobu členů a příznivců?

Momentálně máme několik stovek členů, kteří se přihlásili přes naši webovou stránku a na našem facebooku se to přehouplo přes tisícovku aktivních sledujících. Už jenom to, že na náš dotazník odpovědělo téměř 2200 mladých kolegů, svědčí o tom, že lidé, když je jim to předloženo v pro ně přijatelné podobě, jsou ochotni investovat čas a alespoň se vyjádřit. Myslím si, že důležitější údaj je počet respondentů v dotazníku než počet emailových adres, které by jako „mrtvé duše“ ležely někde v našich datech. Toto jsou lidé, kteří si udělali čas a vyjádřili se k tomu, co je trápí – a za to jim velmi děkujeme.

Sekce mladých lékařů ČLK je oficiální platforma v rámci České lékařské komory, která aktivně hájí zájmy mladých neatestovaných a atestovaných lékařů do 35 let. Sekce se řídí vlastním statutem a její členové si volí svůj výkonný výbor. Zástupci Sekce mají právo účastnit se zasedání Představenstva ČLK. Prostřednictví této své sekce realizuje lékařská komora své členství v EJD (Evropská organizace mladých lékařů).
Cílem Sekce mladých lékařů ČLK je hájit zájmy mladých lékařů a přenášet jejich názory a požadavky dále do jednacích procesů celé komory. Sekce pořádá pravidelně svůj celorepublikový sjezd a s pomocí dalších orgánů a kanceláří ČLK zajišťuje odborné akce a poradenství pro mladé kolegyně a kolegy.
Názory, průzkumy a rady publikuje Sekce v časopise ČLK Tempus Medicorum a dále spravuje internetovou stránku www.juniordoctor.cz i Facebookový profil Sekce mladých lékařů ČLK, kde můžete získávat ty nejaktuálnější informace. Kontaktovat Sekci mladých lékařů ČLK můžete také na mailové adrese sekcemladychlekaruclk@gmail.com.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené