Přeskočit na obsah

Dlouhodobý účinek sekukinumabu u aktivní ankylozující spondylitidy

Časopis Clinical and Experimental Rheumatology 2017 uveřejnil výsledky tříletého sledování pacientů léčených pro ankylozující spondylitidu sekukinumabem. Původně dvouletá studie s hodnocením primárního cíle v 16. týdnu (výsledky uveřejněné v New England Journal od Medicine v roce 2015) byla prodloužena na 156 týdnů a prokázala dlouhodobě příznivou terapeutickou odpověď u většiny léčených.



Ankylozující spondylitida (Bechtěrevova choroba; AS) je chronické zánětlivé onemocnění, které vede k ireverzibilním změnám axiálního skeletu. Pacienti s AS vyžadují dlouhodobou léčbu k zmírnění příznaků a k zachování funkce páteře. Inhibitory tumor nekrotizujícího faktoru (TNF) zlepšují stav, ale neúčinkují u všech nemocných a po určité době léčby mohou ztratit svůj terapeutický efekt. Proto je nutné stále hledat a vyvíjet léčivé přípravky, které jsou zacíleny na další složky zánětlivé kaskády. Interleukin 17A (IL‑17A) je klíčovým cytokinem v rozvoji zánětlivých změn v patogenezi AS. IL‑17A je přirozeně se vyskytující cytokin, který se účastní normální zánětlivé a imunitní odpovědi. Jeho množství je zvýšeno v psoriatických lézích a v synoviální tekutině pacientů s psoriatickou artritidou. Četnost výskytu buněk produkujících IL‑17 je též významně vyšší v subchondrální kostní dřeni intervertebrálních kloubů u pacientů s AS.



Význam inhibice IL‑17A

Sekukinumab je plně humánní IgG1/κ monoklonální protilátka, která se selektivně váže na prozánětlivý cytokin IL‑17A a neutralizuje ho. Brání tak interakci s receptorem pro IL‑17A, který je exprimován mnoha typy buněk, čímž je blokována produkce dalších prozánětlivých cytokinů, chemokinů a mediátorů tkáňového poškození. IL‑17A hraje klíčovou roli v patogenezi ložiskové psoriázy, psoriatické artritidy a ankylozující spondylitidy. Jeho blokádou se ruší jeho patogenní působení u autoimunitních a zánětlivých onemocnění.



Studie fáze III

New England Journal of Medicine uveřejnil v lednu 2015 výsledky počáteční šestnáctitýdenní fáze klinických studií fáze III MEASURE 1 a MEASURE 2, které ověřovaly bezpečnost a účinnost sekukinumabu u pacientů s aktivní AS, kteří buď nebyli ještě léčeni inhibitory TNF, anebo byli léčeni jedním inhibitorem TNF a byli po selhání léčby nebo po ukončení léčby pro intoleranci. Primárním cílem obou studií byl podíl pacientů, kteří dosáhli zlepšení alespoň o 20 procent v kritériích ASAS (Assessment of SpondyloArthritis International Society) v 16. týdnu.

Pacienti mohli v průběhu studií nadále užívat kortikoidy, NSAID a DMARD (sulfasalazin a metotrexát) do určité, předem stanovené dávky. Ve studii MEASURE 1 dosáhlo ASAS 20 61 procent, resp. 60 procent pacientů léčených 150 mg a 75 mg sekukinumabu (po 16 týdnech léčby), ale pouze 29 procent nemocných v placebové skupině (p < 0,001). Ve studii MEASURE 2 dosáhlo ASAS 20 61 procent pacientů léčených 150 mg sekukinumabu, 41 procent nemocných, kteří dostávali 75 mg sekukinumabu, a 28 procent pacientů s aplikací placeba. Závěrem autoři shrnují, že sekukinumab v subkutánní dávce 150 mg je účinný i bez indukční intravenózní terapie (ale při použití subkutánní indukční léčby).



Účinnost a bezpečnost sekukinumabu v tříletém horizontu

Pacienti s aktivní AS, kteří byli zařazeni do studie MEASURE 1, byli dále sledováni a hodnoceni v 52. týdnu, po dvou letech a poslední zveřejněná data dokazují setrvalou léčebnou odpověď po třech letech léčby sekukinumabem.

Výsledky po třech letech sledování: ASAS 20/40 dosahovalo 80,2 procenta/ 61,6 procenta pacientů léčených 150 mg sekukinumabu a 75,5 procenta/ 50,0 procenta pacientů s terapií 75 mg sekukinumabu každé čtyři týdny. Léčebná odpověď vykazovala vysokou míru stability a po dosažení efektu v týdnu 16 neklesala.

Dobrých výsledků bylo dosaženo i u pacientů, kteří přešli z placebové skupiny (po 16 týdnech) mezi aktivně léčené: ASAS 20/40 dosáhlo 67,5 procenta/55,0 procenta nemocných na 150 mg sekukinumabu a 76,1 procenta/54,3 procenta pacientů léčených 75 mg sekukinumabu každé čtyři týdny. Výskyt nežádoucích účinků byl konzistentní po celou dobu sledování a s dobou léčby nedocházelo k významné progresi jejich četnosti. V tabulce jsou shrnuty výsledky tříleté léčby u pacientů, kteří byli léčeni sekukinumabem od zahájení studie MEASURE 1.

V závěru článku v Clinical and Experimental Rheumatology autoři uvádějí, že zlepšení klinického stavu a výskyt nežádoucích účinků byly konzistentní ve všech skupinách léčených sekukinumabem po celé tři roky. Limitací dlouhodobého sledování může být absence placebové kontrolní skupiny, ale tomuto požadavku nelze z etických důvodů vyhovět.



Závěr

Sekukinumab je nový účinný biologický lék pro léčbu spondyloartritid s jiným mechanismem účinku, který může rozšířit naše terapeutické možnosti u tohoto heterogenního onemocnění.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené