Přeskočit na obsah

Nintedanib uspěl u maligního mezoteliomu pleury

V rámci výroční konference Americké společnosti pro klinickou onkologii (ASCO) 2017 byly prezentovány rovněž výsledky randomizované, dvojitě zaslepené, placebem kontrolované klinické studie LUME‑Meso fáze II. Nintedanib, trojitý inhibitor angiokináz, podávaný v kombinaci se standardní chemoterapií první linie (pemetrexed/cisplatina), v rámci zmíněné studie prodloužil ve srovnání se samotnou standardní chemoterapií dobu bez progrese onemocnění (PFS, primární sledovaná proměnná) i dobu celkového přežití (OS, sekundární sledovaná proměnná) u pacientů s maligním mezoteliomem pleury (MMP). Podávání nintedanibu nebo placeba pacientům pokračovalo v této studii i po ukončení léčby chemoterapií, a to až do progrese nebo toxicity.



Maligní mezoteliom pleury je vzácný nádor, který se na celkovém počtu všech nádorů podílí méně než jedním procentem. Jeho výskyt je často spojován s expozicí azbestu. Pacienti s MMP mají špatnou prognózu, pět let od stanovení diagnózy přežije pouhých deset procent z nich. MMP se obecně dělí na tři podtypy (dle buněčného typu či histologie) – epiteloidní, bifazický a sarkomatoidní. Nejčastějším podtypem je epiteloidní, na celkovém počtu případů se podílí z 50 až 70 procent.

Podle aktualizovaných výsledků studie LUME‑Meso fáze II vedlo přidání dvou perorálně podávaných dávek nintedanibu denně ke standardní chemoterapii ke snížení rizika progrese onemocnění na téměř polovinu. Byl prokázán 46% pokles rizika progrese onemocnění a prodloužení mediánu PFS o 3,7 měsíce (9,4 nintedanib versus 5,7 placebo) v celé populaci studie (pacienti s epiteloidním nebo bifazickým buněčným typem) v porovnání s podáváním placeba se standardní chemoterapií. U pacientů s epiteloidním buněčným typem bylo při podávání nintedanibu spolu s chemoterapií zjištěno ještě výraznější prodloužení mediánu PFS, a to o čtyři měsíce (9,7 u nintedanibu versus 5,7 u placeba).

Prvotní analýza přinesla nadějné prodloužení mediánu celkového přežití o 4,1 měsíce u pacientů léčených nintedanibem s chemoterapií (18,3 nintedanib versus 14,2 placebo) a prokázala pozitivní trend u celkové populace studie, avšak bez dosažení statistické významnosti. Podobně jako u PFS byl efekt nejvýraznější u pacientů s epiteloidní histologií, u nichž byl medián celkového přežití 20,6 měsíce ve srovnání s 15,2 měsíce u pacientů léčených samotnou chemoterapií.

Bezpečnostní profil experimentální kombinace s nintedanibem byl v souladu s očekáváním. Neutropenie byla nejčastějším nežádoucím účinkem stupně 3 a vyššího (nintedanib 43,2 procenta versus placebo 12,2 procenta); výskyt febrilní neutropenie byl nízký (2,3 procenta versus 0 procent). Celkově byl výskyt nežádoucích účinků vedoucích k ukončení léčby na nízké úrovni, bylo zaznamenáno méně takových případů u léčby nintedanibem s chemoterapií než u placeba s chemoterapií (tři pacienti versus sedm pacientů; 6,8 procenta versus 17,1 procenta). Výskyt typických nežádoucích účinků pozorovaných u antiangiogenních sloučenin (tj. hypertenze, krvácení, tromboembolické události) byl také nízký. Nintedanib cílí na receptory VEGF, FGF, PGF a Src a Abl signalizaci, které se podílejí na rozvoji MMP.

Nintedanib je pod obchodním názvem VARGATEF schválen v EU a více než dvaceti dalších zemích po celém světě pro použití v kombinaci s docetaxelem u dospělých pacientů s lokálně pokročilým, metastazujícím nebo lokálně rekurentním nemalobuněčným karcinomem plic (histologický typ: adenokarcinom) po chemoterapii první linie. Nintedanib není schválen v jiných onkologických indikacích.



Zdroj: Nowak A, et al. Mature overall survival (OS) results from the LUME‑Meso study of nintedanib (N) + pemetrexed/cisplatin (PEM/CIS) vs placebo (P) + PEM/CIS in chemo‑naïve patients (pts) with malignant pleural mesothelioma (MPM). (Abstract #8506) at American Society of Clinical Oncology Congress, Chicago, June 5, 2017.

Zdroj: Zdroj: Nowak A, et al. Abstract #8506 at American Society of Clinical Oncology Congress, Chicago, June 5, 2017.

Sdílejte článek

Doporučené