Přeskočit na obsah

Ztráta spinálních nervových vláken není jedinou příčinou invalidity u RS

Vědci z Queen Mary University of London však nyní na základě zjištění u 13 pacientů s RS a pěti zdravých osob pro kontrolu tvrdí, že průřez krční míchy není dobrým vodítkem pro odhad axonálního úbytku.

„Lidé po traumatu míchy dokážou pohybovat končetinami i s méně než 10 % spinálních axonů. U RS však pacienti i se 40 % axonů bývají téměř vždy odkázání na invalidní vozík, jak ukázala naše studie. Zjevně tedy jde ještě o nějaké jiné vlivy, které dosud nebyly rozpoznány,“ říká šéf studie Klaus Schmierer.

Podle něj nedostatečná souvislost mezi úbytkem axonů a průřezem míchy významně mění chápání chronického postižení u RS. „Musíme si uvědomit, že mícha je vysoce organizovaná autonomní síť. Je zapotřebí identifikovat další faktory, které vedle úbytku axonů způsobují kolaps míchy a vedou k funkčním deficitům při RS.“ Tak by se podle vědců dala nalézt nová léčba roztroušené sklerózy.

Zdroj: Petrova N, et al. Axonal loss in the multiple sclerosis spinal cord revisited, Brain Pathology. Doi: 10.1111/bpa.12516, published 7 May 2017.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené