Přeskočit na obsah

Má zaměstnavatel právo mluvit zaměstnancům do úpravy jejich vlasů?

Dotaz: Jsem všeobecná sestra pracující na ARO a je mi 40 let. Celou svou praxi pracuji na jednom pracovišti, bez problémů, výtek a jiných kázeňských prohřešků. Ovšem až do dnes. Dovolila jsem si totiž obarvit své dlouhé vlasy na světle fialovo. A vyvstal problém. Vedení kliniky mi nařídilo, že si mám vlasy obarvit zpátky na svou původní barvu. Má na toto zaměstnavatel právo? 

Odpovídá Mgr. Petr Glogar - seniorní advokát mezinárodní advokátní kanceláře PwC Legal.

Způsob úpravy vašich vlasů, vč. jejich obarvení, by neměl být předmětem pracovněprávního vztahu, pokud ovšem obarvení nepředstavuje ze zdravotních či hygienických důvodů riziko pro pacienty či výkon vaší práce.

Prvním důvodem je, že úprava vašeho zevnějšku je odrazem vašich lidských práv a svobod. Druhým důvodem je, že příkaz zaměstnavatele by s velkou pravděpodobností mohl být označený za diskriminační, neboť představuje rozdílný a pravděpodobně neopodstatněný přístup k zaměstnancům na základě vnějších znaků.

Zaměstnavatel může sice v pracovním řádu určit povinnost z opodstatněných důvodů na určitou úpravu zevnějšku, tyto vnitřní předpisy však opět nesmí sloužit jako nástroj diskriminace.

Na základě Vámi uvedených informací se tedy domníváme, že Vám zaměstnavatel nemůže nařídit, abyste si vlasy přebarvila na jejich původní barvu.

Zdroj: PwC Legal

Sdílejte článek

Doporučené

Fórum: Rezidenti po česku

13. 2. 2024

Postgraduální vzdělávání lékařů v České republice probíhá značně neefektivně. Mladí lékaři tráví mnoho času na stážích, které je nikam neposouvají,…