Přeskočit na obsah

Zdraví migrantů má dopad na zdraví celé populace

Postupují podle Strategického a akčního plánu Světové zdravotnické organizace (WHO) pro zdraví uprchlíků a migrantů. Pomoc svých odborníků nabídla 1. lékařská fakulta UK.

„Prvním úkolem kontaktních míst, která WHO v plánu přiřkla jednotlivým ministerstvům zdravotnictví, je vytvoření skupiny odborníků, kteří se zdraví migrantů věnují. Nyní začne WHO monitorovat, zda země začínají odsouhlasené aktivity naplňovat,“ uvedla Mgr. Elena Tulupova, Ph.D., z Ústavu veřejného zdravotnictví a medicínského práva 1. LF UK. Výzkumná skupina v ČR zatím nevznikla.

„Z výzkumného hlediska potřebujeme sledovat vývoj situace a přesná data o zdraví migrantů. To nelze zajistit, pokud migranti nejsou pro zdravotnický systém ‚viditelní‘, a nelze kontrolovat, pokud chybí systém jejich registrace. Příkladem je prevence. Nemluvím o uprchlících, ale o migrantech, kteří v ČR několik let pracují, a kromě informací o hospitalizaci nemáme o jejich zdravotním stavu, očkování apod. přesné údaje, protože nejsou součástí systému veřejného zdravotního pojištění a jsou jen částečně pojištěni u komerčních pojišťoven,“ uvedla Mgr. Tulupova.

WHO letos zorganizovala 1. letní školu v Itálii, kde odborníkům na veřejné zdraví (za ČR se mj. zúčastnila Mgr. Tulupova) představila provoz tamních uprchlických táborů. Italská zkušenost v péči o uprchlíky zahrnuje monitoring a přísný zdravotní screening při přijímání migrantů, vypracovaný systém na diagnostiku a péči o osoby s TBC a další infekční nemoci.

Jedním z nejpalčivějších problémů jsou zdravotně sociální dopady migrace na děti. „Podle odhadu zmizelo z Itálie až 20.000 dětí, které do Evropy přijely bez dospělého doprovodu. Odborníci se domnívají, že část byla prodána na orgány nebo do sexuálního otroctví. Proto by děti měly být převáženy z Itálie mimo sběrné tábory,“ uvedla Mgr. Tulupova. V řešení by mohla pomoci i ČR. „U nás existují zařízení, která už o migrující děti bez doprovodu pečují, mají na to know-how. Kapacita zařízení není naplněna, je zde prostor začít strategický plán WHO uskutečňovat,“ shrnula.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené