Přeskočit na obsah

Indikace probiotik u dětí na základě medicíny založené na důkazech

Složení mikrobioty a její šíře je dynamický proces i u zdravého člověka a závisí na fyzickém stavu, genotypu, imunitním fenotypu i na faktorech zevního prostředí (výživě, životním stylu, ev. antibiotikoterapii). Tyto zevní faktory mohou negativně ovlivňovat střevní ekosystém (dysbióza) a jsou spojeny se zvýšenou vnímavostí k infekcím i tzv. nekomunikabilním onemocněním (obezitě, diabetu, kardiovaskulárním chorobám, alergiím, chronickým zánětlivým onemocněním).



Po narození je kritické období ke tvorbě mikrobiomu, k jeho stabilizací ke stavu odpovídajícímu dospělosti dochází mezi druhým a třetím rokem života. Mateřské mléko je svým složením optimálním faktorem podporujícím proliferaci protektivního mikrobiomu. Bioaktivní faktory v něm obsažené podporují růst žádoucích bakterií (1).

Dysbióza je jedou z možných příčin onemocnění v pediatrii (2) – viz tabulku 1.

 

Užití probiotik je deklarováno velmi široce s mnoha hypotetickými benefity. Současný kritický pohled na jejich užití lze shrnout takto (3):

 

  • Efekt probiotik je třeba vztahovat ke konkrétnímu bakteriálnímu kmenu a dávce.

 

 

  • Výroba probiotik ovlivňuje jejich přežití, růst a viabilitu.

 

 

  • Probiotika jsou deklarována jako potravinové doplňky, pro které platí méně náročná regulační kritéria než pro léky.

 

 

  • Mnohé komerční přípravky nejsou přesně specifikovány.

 

 

  • Probiotické přípravky, zvláště pro vulnerabilní populaci v terapeutických indikacích, vyžadují přísnější regulaci. Současné indikace probiotik v pediatrii na základě medicíny založené na důkazech (4) ukazuje tabulka 2.

 



Literatura:

1. Castanys‑Muñoz E, Martin MJ, Vazquez E. Building a Beneficial Microbiome from Birth. Adv Nutr. 2016 Mar 15;7(2):323–330.

2. Arora SK, Dewan P, Gupta P. Microbiome: Paediatricians’ perspective. Indian J Med Res. 2015 Nov;142(5):515–524.

3. Kolaček S, Hojsak I, Berni Canani R et al. Commercial Probiotic Products: A Call for Improved Quality Control. A Position Paper by the ESPGHAN Working Group for Probiotics and Prebiotics. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2017 Jul;65(1):117–124.

4. Szajewska H. What are the indications for using probiotics in children? Arch Dis Child. 2016 Apr;101(4):398–403.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené