Přeskočit na obsah

Ministr Ludvík ambulantním lékařům peníze nepřidá

Stávka ambulantních specialistů a praktických lékařů 18. října, kterou podpořily i 2000 lékáren, nepřinese praxím více peněz. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík uvedl, že v rozpočtu na rok 2018 víc peněz není. Z 16 miliard korun, které rozdělí úhradová vyhláška navíc oproti letošku, jde 7,1 miliardy na růst platů a mezd v nemocnicích, 1,5 miliardy na příplatek pro sestry ve směnném provozu, 1,5 miliardy pro následnou péči a 1,5 miliardy na centrové léky. Zbylé čtyři miliardy korun byly rozděleny mezi ostatní segmenty.

Praktickým lékařům a specialistům podle ministra příjmy příští rok neklesnou, jak varovali. Nemocnice slouží 24 hodin denně, sedm dní v týdnu, více peněz si zaslouží. Praktičtí lékaři mohou mít také víc peněz, pokud prodlouží ordinační dobu. Plošné navyšování kapitace ministr odmítl. Naopak souhlasil s požadavkem na snižování byrokracie, snižovat ji má i eRecept, který stávkující kritizují.

Lékárníci trvají na změně úhradové vyhlášky a přijetí jasné koncepce lékárenství, která zachová i lékárny v obcích a malých městech. „Funkce lékárníků je nezastupitelná, jejich smyslem není prodávat co největší počet léků, ale poskytovat odborné poradenství při výdeji léků na lékařský předpis i bez něj,” uvedl PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident České lékárnické komory.

Ministr varoval, že stávku vždy odnesou pacienti, není podle něj důvod brát je jako rukojmí.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…