Přeskočit na obsah

Testy ženské plodnosti nejsou spolehlivé

Tvrdí to nová studie, podle níž tyto testy šanci na početí určit nedokáží. Nebo aspoň ne do budoucna.

Tyto testy plodnosti stanovují z hormonů v krvi, kolik ženě zbývá vajíček. Byly původně vyvinuty pro kliniky umělého oplodnění k určení, jak bude žena odpovídat na léčbu, stimulující ovaria k produkování vajíček.

Studie, publikovaná v JAMA, zahrnovala 750 žen ve věku 30 až 44 let, které neměly předchozí problémy s plodností a pokoušely se otěhotnět tři měsíce nebo méně.

Výsledky ukázaly, že nízká koncentrace AMH (antimuleriánský hormon) nebo vysoká koncentrace FSH (folikulostimulační hormon), jejichž množství zmíněné testy měří, nemají vliv na šanci ženy otěhotnět v daném měsíci, a nevedou k nižší šanci na početí ani po šesti až 12 měsících.

Odborníci upozorňují, že mnohé ženy s nízkou ovariální rezervou mohou otěhotnět bez jakýchkoliv problémů, zatímco u jiných i přes vysokou ovariální rezervu to často trvá dlouho a navíc je třeba léčby.

„Koncentrace hormonů se v čase mění, takže záznam z jednoho dne nám prozrazuje jen velmi málo o tom, jaká bude plodnost ženy zítra. Daná studie ukazuje, že měření těchto hormonů k předvídání schopnosti počít u citlivých a potenciálně vystrašených žen není správné a mělo by se s ním skoncovat,“ uvedl k tomu v komentáři doktor Channa Jayasena, odborník na reprodukční medicínu z britské Imperial College London. Uvedené testy však mohou být užitečné pro vyšetřované ženy s problémem s početím k tomu, aby se našlo rozhodnutí, jakou další léčbu zvolit.

Zdroj: Steiner, AZ et al. Association Between Biomarkers of Ovarian Reserve and Infertility Among Older Women of Reproductive Age. JAMA. 2017;318(14):1367-1376. doi:10.1001/jama.2017.14588

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené