Přeskočit na obsah

Obsedantně kompulzivní porucha zřejmě souvisí se zánětlivým procesem v mozku

OCD se nejčastěji léči kognitivně behaviorální terapií, doporučuje se především expozice a nácvik nového chování. Existuje i dostupná medikace, zejména selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu. Tyto postupy jsou však účinné zhruba jen asi u 70 % osob, postižených OCD.

Zánět je přirozenou součástí imunitní odpovědi a standardní reakcí na poranění. Pokud však je jeho úroveň příliš vysoká nebo trvá příliš dlouho, přináší negativní následky. Stále roste počet důkazů, že určité psychické poruchy jsou rovněž způsobeny zánětlivými procesy v nervovém systému. Patří sem deprese, schizofrenie a bipolární porucha.

Výzkum pod vedením dr. Jeffrey Meyera z Centra pro závislosti a duševní zdraví v kanadském Torontu zkoumal, zda k psychickým poruchám způsobeným zánětlivými poruchami patří také OCD.

Studie se zúčastnilo 40 osob, 20 z toho s OCD a 20 bez ní. Všichni podstoupili pozitronovou emisní tomografii, zaměřenou na detekování a změření zánětu v mozku. Výzkumníci selektivně obarvili mikroglie, což jsou buňky, fungující v nervovém systému jako nejvýznamnější imunitní obrana a které se aktivují právě během zánětlivých procesů. Pak změřili hladinu mikroglií v šesti oblastech mozku, o nichž je známo, že jsou podstatné pro rozvoj OCD včetně orbitofrontálního kůry a přední cingulární kůry.

Výsledky byly přesvědčivé: u osob, trpících OCD, bylo v mozkových oblastech souvisejících s touto poruchou o 32 % vyšší úroveň zánětu než u lidí bez této poruchy.

„Tato zjištění představují jeden z nejvýznamnějších průlomů v porozumění vzniku OCD a může vést k vytvoření nového způsobu léčby.“

Zdroj: Attwells S et al. “Inflammation in the Neurocircuitry of Obsessive-Compulsive Disorder. JAMA Psychiatry. Published online June 21 2017 doi:10.1001/jamapsychiatry.2017.1567

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené