Přeskočit na obsah

Expozice matky zplodinám vede k buněčným změnám dítěte

Nová studie z Hasselt University v belgickém Diepenbeeku prokázala, že tyto děti pak mají kratší chromosomální telomery, které se za normálních okolností zkracují v průběhu stárnutí.

Tento objev zřejmě vysvětluje možné biologické důvody zdravotních problémů, se kterými se takové děti setkávají.

„Prenatální expozice znečištěnému ovzduší a jemným prachovým částicím vyvolává množství nežádoucích následků,“ uvedla v komentáři ke studii pro JAMA Pam Factor-Litvak z oddělení veřejného zdraví na Coumbia University v New Yorku. Zkrácení telomer vede k chronickým zdravotním problémům v dospělosti, jako jsou srdeční a nádorová onemocnění.

Vědci pro tuto práci sledovali délku telomer ze vzorků pupečníkové krve a placentární tkáně 641 novorozenců, narozených ve správném termínu ve Flandrech v letech 2010 až 2014. Zároveň zkoumali expozici matek škodlivinám označovaných jako PM 2,5, což je směs pevných částic a kapek tekutin menších než 2.5 mikrometru v průměru, která může zahrnovat prach, špínu, saze a obvykle se nachází ve výfukových plynech. Ženy byly většinou vystaveny působení průměrně 13,4 ug/m3 týdně.

Jak studie prokázala, zvýšení expozice PM 2,5 o každých 5 ug/m3 během těhotenství způsobilo zkrácení telomer přibližně o 9 % v pupečníkové krvi dětí a o 13 % ve vzorcích placenty.

Vědci připouštějí, že následkem expozice PM 2,5 mohli mít zkrácené telomery už rodiče těchto dětí. Přesto jsou přesvědčeni, že částečky znečištění ze vzduchu mohou prostupovat přes placentární bariéru a přímo ovlivňovat chromozomy u plodu.

Předchozí studie, věnované vlivu znečištěného ovzduší, přinesly důkazy, že způsobuje zvýšené riziko neplodnosti, předčasného porodu, narození dítěte s nízkou porodní váhou nebo s malým obvodem hlavy.

Vědci proto upozorňují, že je zapotřebí vyhýbat se znečištěnému ovzduší – například nejezdit na kole do práce během dopravní špičky a zvážit nákup čističky vzduchu.

Zdroj: Martens DS, et al. Prenatal Air Pollution and Newborns' Predisposition to Accelerated Biological Aging. JAMA Pediatrics. Published online October 16, 2017. doi:10.1001/jamapediatrics.2017.3024

Autor: uza

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené