Přeskočit na obsah

Zdravotnictví v příštím roce dostane víc o 22 miliard korun

Medical Tribune položil ministru Mgr. et Mgr. Adamu Vojtěchovi tři otázky ohledně financování resortu. 

Počítáte s tím, že příští rok bude zdravotnictví v příjmech saturováno?

Pro rok 2018 jsou predikce velmi optimistické, bude historicky nejvyšší nadvýběr pojistného. Do systému přijde meziročně o 22 miliard korun víc, zejména z titulu toho, že máme nejnižší nezaměstnanost v Evropě, rostou platy a mzdy, plus je nárůst za státní pojištěnce. V úhradové vyhlášce je počítáno s desetiprocentním navýšením platů a mezd ve zdravotnictví. Otázka je, co bude v dalších letech. Musíme se vázat na predikci vývoje ekonomiky, nemůžeme si dovolit navyšovat výdaje ve chvíli, kdy bude ekonomika stagnovat. Takže já určitě budu chtít postupné navyšování platů a mezd, ale nedokážu říct, o kolik to v dalších letech bude, těžko predikovat.

Zdravotní pojišťovny upozorňují, že systém netvoří rezervy...

Výdaje systému v posledních letech rostou, rostou i příjmy, ale bohužel se netvoří rezervy na horší ekonomické časy a já skutečně nechci být ministrem zdravotnictví, který způsobí to, že systém spadne do deficitu. Navyšovat platy a mzdy je určitě na místě, v současné době vidím největší problém u zdravotních sester, pak u mladých lékařů. My jsme schválili už před časem navýšení plateb za státní pojištěnce, to je 3,5 miliardy korun navíc každý další rok, od roku 2020 je ze zákona každý rok navíc 2,3 miliardy, a pokud k tomu bude ještě nějaký rozumný růst ekonomiky a rozumný výběr pojistného, tak si myslím, že nebude problém nedostatku peněz v systému.

Plánujete nový zákon o zdravotních pojišťovnách, jejich větší konkurenci a smluvní volnost. Chcete zavést centrální nákupy a upravit účtování zpětných bonusů. Kde na uskutečnění záměrů vezmete peníze?

Myslím si, že v programovém prohlášení hodně věcí není o tom, že by se měly náklady zvyšovat, ale možná spíše snižovat, nebo zefektivňovat výdaje. Pokud systém bude fungovat jako dosud, pro příští rok je meziroční nadvýběr 22 miliard korun. Ekonomice se daří, je možné i navýšit platy a odměňování lékařů a sester. Otázka, kde na to vezmeme peníze, není úplně na místě. My ty peníze chceme šetřit, chceme, aby se výdaje zefektivňovaly, proto navrhujeme posuzování nových technologií na principu HTA, řešení nákupů, chceme zefektivňovat vydávání prostředků. Myslím, že v dohledné době nehrozí, že systém nebude mít peníze. Může se stát, že třeba za pět let se ekonomika může propadnout, může být krize jako v roce 2009, pak bude potřeba přijmout odpovídající opatření.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…

Fórum: Rezidenti po česku

13. 2. 2024

Postgraduální vzdělávání lékařů v České republice probíhá značně neefektivně. Mladí lékaři tráví mnoho času na stážích, které je nikam neposouvají,…