Přeskočit na obsah

Per aspera ad astra

Nejvážnějším problémem českého zdravotnictví v současné době je nepochybně zoufalá personální situace v českých nemocnicích, kterému MZ ČR nevěnuje potřebnou pozornost.

Ve vládním prohlášení je zmínka o zaměstnancích pouze cca na třech řádcích a pozornost je věnována spíše mladým lékařům.

Ministr zdravotnictví odmítá plošně přidat minulou vládou na rok 2019 přislíbených 10 %, což považujeme za hrubou chybu a zásadně s tímto řešením nesouhlasíme. Naštěstí po jednání s premiérem se určitá řešení rýsují.

Roztříštěný systém odměňování (podle platových tabulek či smluvní mzdou) kritickou personální situaci ještě zhoršuje. Naši snahu o sjednocení odměňování komplikuje postoj zaměstnavatelů, kteří dokonce popírají, že jsou zaměstnavatelé, a navíc proto vystupují hromadně ze zaměstnavatelské unie.

Plánované navyšování počtu studentů přinese řešení tak za 10 let a pokud se nezmění pracovní podmínky a finanční situace zaměstnanců, tak hotové mladé lékaře budeme připravovat pro práci v cizích zemích, kam budou rozhodně odcházet ještě ve větším počtu.

Byli jsme velmi pobouřeni snahou ministerstva zdravotnictví zneužít § 36 zákona č. 95/2004 Sb. na příliv ukrajinských lékařů, což po jednání premiéra s prezidenty komor bylo anulováno, ale stejný problém zůstává i v zákoně č. 96/2004 Sb. týkající se nelékařských profesí.

Nedílnou součástí zlepšení situace jsou i pravdivé údaje o meziročním nárůstu výběru zdravotního pojištění, který je dle našich propočtů vyšší než deklarují zdravotní pojišťovny. Zároveň dlouhodobě upozorňujeme na fakt, že za 7,2 % HDP není kvalita a dostupnost zdravotní péče udržitelná.

Pracovní podmínky nemocničních lékařů a zdravotníků obecně se z dlouhodobého pohledu zhoršují. K nedostatku personálu a nedostatku financí se přidružují i často zcela nesmyslná administrativní opatření. V současné době nevidíme ze strany vlády žádnou aktivitu, která by směřovala k zásadnějšímu zlepšení pracovních podmínek nemocničních zdravotníků. Pokud bude tento nezájem o pracovní podmínky nemocničních zdravotníků trvat, vyzve LOK-SČL zdravotníky k důslednému dodržování VŠECH platných předpisů.

V Praze dne 26. 4. 2018

MUDr. Martin Engel
předseda LOK-SČL

Zdroj: LOK-SČL

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…