Přeskočit na obsah

Chvála čistých rukou

Pobyt v nemocnici má svá rizika, a to nejčastější představují infekční choroby. Jejich škála je široká, od banálních respiračních nemocí přes infikování operační rány pacientovou vlastní střevní mikroflórou až po potíže vyvolané infekcí zvlášť odolným bakteriálním kmenem, nechtěně vyšlechtěným v nemocnici. Z evropských dat vyplývá, že infekce spojené s poskytováním zdravotní péče postihují zhruba každého dvacátého nemocničního pacienta. Vedle zřejmých zdravotních důsledků to má i odraz v nákladech zdravotního systému. Naše zdravotnictví stojí péče o komplikující infekce zhruba deset miliard korun ročně, celoevropsky mají tyto komplikace na svědomí prodloužení ošetřovací doby o šestnáct milionů dnů a zvýšení nákladů o čtyři a půl miliardy eur. Můžete si to představit jako stovku nemocnic velikosti krajské nemocnice Jihlava, které léčí jenom infekční komplikace léčebného procesu.

Riziko vzniku komplikující infekce je dáno charakterem nemocniční péče, nelze je zcela potlačit, ale dá se výrazně omezit. A protože valná většina infekcí se přenáší špatně umytýma, nebo dokonce nemytýma rukama, má péče o dobrou hygienu rukou klíčový význam. V našich nemocnicích, tedy v Klatovech, Domažlicích, Stodě, Rokycanech, Horažďovicích a Svaté Anně, to bereme velmi vážně. Všichni zaměstnanci jsou proškoleni při nástupu a pak je čeká každoroční opakování. Když si prohlédnou své ruce pod UV lampou poté, co se pečlivě umyli dezinfekčním roztokem s příměsí fluorescenční barvy, hned vidí místa, která ošidili. Samozřejmostí jsou dávkovače dezinfekce umístěné ve vstupních halách nemocnic, u vstupů na oddělení, v každém pokoji atd. Nemocnice se pravidelně připojují ke Světovému dni hygieny rukou a v každé z nich probíhají akce oslovující veřejnost. Za nás mohu říci, že se snažíme.

Obecně se dá říci, že při monitorování nežádoucích komplikací je uplatňován pozitivní, nikoli sankční přístup, protože cílem je komplikaci odhalit co nejdříve, odstranit ji a hledat způsob, jak jí v budoucnu předejít. Právě proto, že infekce spojené s hospitalizací jsou sice omezitelné, ale nikoli vymýtitelné, je obtížné zpětně rozhodnout, zda právě tato komplikace patří do statistiky a druhá je výsledkem nějakého pochybení. Potlačování nemocničních infekcí není zadarmo a určitě by stálo za úvahu posílit tlak na kvalitu také ekonomickou motivací. Ve Spojených státech přestali před lety hradit komplikace, které vznikly během hospitalizace, a těch také následně ubylo. Pokud se někdy dopracujeme k DRG, tak by pojišťovny, obdobně jako americký Medicare, mohly platit jenom DRG vycházející z příjmového stavu pacienta a souvisejícího výkonu.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené