Přeskočit na obsah

Akutní komplikace diabetu

Pro celkově dobrý zdravotní stav diabetiků jsou důležitá režimová opatření od udržování správné tělesné hmotnosti, zdravého stravování až po pravidelnou kontrolu koncentrace krevního cukru. S ohledem na riziko akutních komplikací souvisejících s diabetem je potřeba znát možné příčiny i projevy těchto komplikací.

Krizové situace

Náhlé výkyvy koncentrace krevního cukru mohou být příčinou akutního a život ohrožujícího stavu. Příliš vysoká koncentrace inzulinu vede k výraznému snížení glykemie a může vyvolat hypoglykemické kóma. Opačným problémem je hyperglykemické kóma, do něhož se pacienti mohou dostat kvůli nedostatku inzulinu a prudkému zvýšení koncentrace krevního cukru.

Typické obtíže

Pro adekvátní zásah a pomoc při akutních komplikacích diabetu je nutné znát projevy hypoglykemie, hyperglykemie i diabetické ketoacidózy. Diabetiky při hypoglykemii postihuje slabost, silný pocit hladu, mají zrychlený srdeční tep i dech a mohou se chovat zmateně či podrážděně. Dalšími typickými známkami jsou ztráta citlivosti v nohou, třes či bledá a zpocená kůže. Hyperglykemii provází nevolnost, žízeň, poruchy dechu, pacienti mají teplou a suchou pokožku a může u nich docházet k poruchám vědomí. Diabetická ketoacidóza je závažnou akutní komplikací diabetu. Pacient má nedostatek inzulinu, dochází u něj k rozkladu tuků v rámci metabolismu a v těle se mu hromadí ketolátky. Ke známkám ketoacidózy patří dehydratace, zvracení, Kussmaulovo dýchání, dech se zápachem acetonu či dezorientace a poruchy vědomí.

Pomoc při akutních komplikacích

V případě závažných akutních komplikací diabetu potřebují pacienti rychlou pomoc, jejíž rozsah závisí na stavu vědomí i vitálních funkcí. V případě, že je diabetik při vědomí a v dostatečně bdělém stavu, může mu v případě hypoglykemie pomoci podání cukru, například ve formě slazeného nápoje. V případě hyperglykemie by laici neměli pacientovi sami podávat inzulin bez lékařské asistence. Pokud je pacient v ohrožení života, je nutné poskytnout předlékařskou první pomoc a pacienta i po zlepšení stavu neustále sledovat. Práci záchranářů a lékařů může usnadnit například kartička diabetika, která poskytne jasnou informaci o základní diagnóze pacienta.

Zdroj: https://www.news-medical.net/health/Diabetic-Emergencies-What-to-Do.aspx

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené